Team Mijnzzp

Bedrijfssoftware

Bedrijfssoftware is tegenwoordig onmisbaar voor iedereen die werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Zakelijke software heb je nodig om je administratie goed bij te houden, en om optimaal gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden die de moderne digitale wereld je biedt. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten software die er beschikbaar zijn, en hoe je de beste keuze maakt voor jouw eigen situatie.

Zzp'ers kunnen op verschillende manieren te maken krijgen met bedrijfssoftware. Sommige zzp'ers kiezen ervoor om alles zelf te regelen, en gebruiken dan alleen een simpel online boekhoudprogramma. Andere zzp'ers maken gebruik van verschillende systemen die allemaal met elkaar communiceren, zodat ze altijd en overal toegang hebben tot alle relevante informatie. Welke keuze je ook maakt, er is altijd wel bedrijfssoftware beschikbaar die aan jouw wensen voldoet.

Startende zzp'er

Als je net bent begonnen als zzp'er, of als je bedrijf nog niet zo groot is, dan is het vaak niet nodig om met verschillende systemen te werken. Een eenvoudig boekhoudprogramma is in de meeste gevallen al voldoende, en je kunt altijd nog upgraden naar een meer uitgebreid systeem als je bedrijf groeit. Het is wel belangrijk om te kiezen voor een programma dat makkelijk te gebruiken is, zodat je er snel mee aan de slag kunt.

Verschillende bedrijfssoftware:

 • Online boekhoudprogramma;
 • Factuursoftware;
 • CRM-systemen;
 • Projectmanagement-software;
 • Marketingsoftware;
 • Voorraadsoftware;
 • Personeelssoftware;
 • ERP-systemen.

Welke bedrijfssoftware je nodig hebt, hangt af van de aard van je business. Als je bijvoorbeeld veel met klanten werkt, dan is een CRM-systeem een goede keuze. Dit systeem helpt je bij het beheren van al je contactgegevens, en geeft je inzicht in hoe je relaties met klanten verloopt. Ook als je veel projecten tegelijkertijd aan het uitvoeren bent, is projectmanagement-software een uitkomst. Dit type software helpt je bij het plannen en uitvoeren van projecten, zodat je alles goed in de gaten kunt houden.

Starten als zzp'er: wat moet je allemaal regelen:

Marketingsoftware

 • Marketingsoftware is een ander type bedrijfssoftware waar je misschien wel behoefte aan hebt. Met marketingsoftware kun je bijvoorbeeld e-mail campagnes opzetten, of websitebezoekers volgen. Dit is handig, omdat je zo inzicht krijgt in wat er wel en niet werkt, en je je marketing hierop kunt aanpassen.

Voorraadsoftware

 • Voorraadsoftware is een ander type software dat vooral handig is als je een webshop hebt, of als je veel voorraden moet bijhouden. Met voorraadsoftware kun je precies bijhouden welke producten er op voorraad zijn, en hoeveel er nog besteld moeten worden. Dit is handig, omdat je zo nooit meer te maken krijgt met uitverkochte producten, of met een overvolle voorraad.

Personeelssoftware

 • Personeelssoftware is een type software waar je misschien niet direct aan denkt, maar dat toch heel handig kan zijn. Personeelssoftware helpt je bij het beheren van alle personeelsgegevens, en geeft je inzicht in hoe je bedrijf presteert. Dit is handig, omdat je zo makkelijk kunt zien waar er eventueel problemen zijn, en wat er verbeterd kan worden.

ERP-systemen

 • ERP-systemen zijn bedrijfssoftware die steeds populairder worden. ERP is een afkorting voor Enterprise Resource Planning, en het gaat hier om systemen die alle bedrijfsprocessen regelen. Denk bijvoorbeeld aan boekhouding, voorraadbeheer, personeelszaken en projectmanagement. ERP-systemen zijn heel handig, omdat je met één systeem alle bedrijfsprocessen kunt regelen. Dit maakt het makkelijker om alles in de gaten te houden, en geeft je meer inzicht in je bedrijf.

Zijn er nog meer toepassingsmogelijkheden?

De bedrijfssoftware die hierboven genoemd is, is slechts een greep uit de vele verschillende soorten software die er beschikbaar zijn. Er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk:

Content management systemen (CMS)

 • CMS-systemen zijn bedrijfssoftware die je gebruikt om content te beheren, zoals blogposts of webpagina's. CMS-systemen maken het makkelijker om content te beheren, en geven je meer inzicht in hoe je website presteert.

Financieel management systemen (FMS)

Financieel management systemen zijn bedrijfssoftware die je gebruikt om je financiële gegevens bij te houden. FMS-systemen geven je inzicht in hoe je bedrijf presteert, en kunnen je helpen bij het maken van financiële beslissingen.

Webshop software

Webshop software is bedrijfssoftware die je gebruikt om een webshop te maken en te beheren. Webshop software maakt het mogelijk om online-producten te verkopen, en geeft je inzicht in hoe je webshop presteert. Vanzelfsprekend zal in de meeste gevallen voorraadbeheer een belangrijk onderdeel uitmaken van de software.

Document Management Systeem (DMS)

Documentbeheersystemen zijn bedrijfssoftware die je gebruikt om documenten te beheren. DMS-systemen maken het mogelijk om online documenten te bekijken, aan te maken en te bewaren. Dit is handig, omdat je zo makkelijk toegang hebt tot alle bedrijfsdocumenten, en je deze kunt delen met anderen.

Breed scala aan bedrijfssoftware

Zoals je kunt zien, is er een breed scala aan bedrijfssoftware beschikbaar. Welke software je nodig hebt, hangt af van de aard van je business. Bedrijfssoftware heeft dus niet alleen betrekking op boekhoudprogramma's en factuursoftware. Er zijn vele verschillende soorten software beschikbaar, die allemaal hun eigen toepassingen hebben.

Bedrijfssoftware voor zelfstandig ondernemers

De meeste kleine ondernemers hebben ruim voldoende aan boekhoudsoftware. Voor deze groep ondernemers is er software beschikbaar, die speciaal ontworpen is voor zzp'ers. Deze software maakt het makkelijker om je administratie bij te houden, en geeft je inzicht in je bedrijfsresultaten. Denk hierbij aan het:

Wanneer heb ik bedrijfssoftware nodig?

De meeste zzp'ers en mkb'ers maken tegenwoordig gebruik van bedrijfssoftware. Dit is niet verwonderlijk, want met de juiste software kan je bedrijf een stuk soepeler draaien en werk je veel efficiënter. Het is dus zeker aan te raden om na te denken over welke software het beste bij jouw bedrijf past.

Verschillende systemen integreren

Door middel van CRM-systemen, ERP-systemen en andere bedrijfssoftware, is het mogelijk om je bedrijf te automatiseren. Dit bespaart je veel tijd, en geeft je meer inzicht in de verschillende bedrijfsprocessen. Door de juiste systemen te kiezen, kan je bedrijf verder groeien. De meeste boekhoudprogramma's kun je bijvoorbeeld ook koppelen met de bank en de Belastingdienst. Kantoorautomatisering is ook zeker voor zzp'ers belangrijk.

zzpZzp'ers kunnen dus op verschillende manieren gebruikmaken van bedrijfssoftware.

In veel gevallen zul je als zzp'er voldoende hebben aan een goed boekhoudpakket. Hiermee kun je de meest voorkomende handelingen uitvoeren.

Mijnzzp.nl