Team Mijnzzp

Bedrijfssoftware

Als zzp'er kun je tegenwoordig verschillende soorten online bedrijfssoftware gebruiken. Zakelijke software is onder andere nodig om je financiële administratie bij te houden, en om optimaal gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden die de moderne digitale wereld je biedt. Er is in ieder geval meer software beschikbaar dan alleen administratie software. In dit artikel leer je alles over de verschillende soorten bedrijfssoftware die er beschikbaar zijn, en hoe je de beste keuze maakt voor jouw eigen situatie.

Zzp'ers kunnen op verschillende manieren te maken krijgen met bedrijfssoftware. Sommige zzp'ers kiezen ervoor om alles zelf te regelen, en gebruiken dan alleen een simpel online boekhoudprogramma. Andere zzp'ers maken gebruik van verschillende systemen die allemaal met elkaar communiceren, zodat ze altijd en overal toegang hebben tot alle relevante informatie. Welke keuze je ook maakt, er is altijd wel bedrijfssoftware beschikbaar dat aan jouw wensen voldoet.

Inhoudsopgave:

Beste software startende zzp'er

Transport sectorAls je net bent begonnen als zzp'er, of als je bedrijf nog niet zo groot is, dan is het vaak niet nodig om met verschillende systemen te werken. Een eenvoudig boekhoudprogramma is in de meeste gevallen al voldoende, en je kunt altijd nog upgraden naar een meer uitgebreid systeem als je bedrijf groeit. Het is wel belangrijk om te kiezen voor boekhoudsoftware dat makkelijk te gebruiken is, zodat je er snel en eenvoudig mee aan de slag kunt. Een goede administratie software is tegenwoordig onmisbaar als zzp'er. Voor de meeste zzp'ers is een eenvoudig boekhoudpakket voldoende voor het bijhouden van de complete administratie. 

Verschillende software voor zzp'ers

De meeste zzp'ers gebruiken alleen een online boekhoudprogramma. Naast deze software mogelijkheden zijn er nog vele andere mogelijkheden die misschien niet bij iedereen even bekend zijn.

Verschillende bedrijfssoftware:

 • Online boekhoudprogramma.
 • Factuursoftware.
 • CRM-systemen.
 • Projectmanagementsoftware.
 • Marketingsoftware.
 • Voorraadsoftware.
 • Personeelssoftware.
 • ERP-systemen.
 • Urenregistratie software. 

Automatiseren bedrijfsprocessen

ZorgWelke bedrijfssoftware je nodig hebt als zzp'er, hangt af van de aard van je business. Als je bijvoorbeeld veel met verschillende klanten werkt, dan is een CRM-systeem een goede keuze. Een CRM-systeem helpt je bij het beheren van al je contactgegevens, en geeft je inzicht in hoe je relaties met klanten verloopt. Wanneer je veel projecten tegelijkertijd aan het uitvoeren bent, dan is projectmanagement-software een uitkomst. Dit type software helpt je bij het plannen en uitvoeren van projecten, zodat je alles goed in de gaten kunt houden. Software die verschillende systemen aan elkaar koppelt, kan op deze manier heel breed toepasbaar zijn. 

Urenregistratie software

 • Goede urenregistratie software is voor veel zzp'ers belangrijk omdat je op een eenvoudige manier de gewerkte uren moet kunnen bijhouden. Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan is de urenregistratie software meestal al ingebouwd. Hiervoor hoef je dus geen losse software te gebruiken. De urenregistratie is om verschillende redenen belangrijk en niet alleen voor jezelf. Denk juist ook aan Belastingdienst die vragen kan hebben over de zelfstandigheid als zzp'er. Het bijhouden van de urenregistratie kan tegenwoordig ook met een handige app. Deze gratis app maakt vaak onderdeel uit van een boekhoudprogramma. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om een los programma te gebruiken voor de urenregistratie. 

Btw-aangifte software

Boekhouding online doenVoor de btw-aangifte hoef je ook geen losse software te kopen. Met boekhoudsoftware kun je eenvoudig de btw berekenen en de btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. Zie voor het maken van btw-berekeningen ook onze handige btw-calculator.

Gratis btw-calculator

Starten als zzp'er: wat moet je allemaal regelen:

Offerte software

 • Voor het offertes maken is het niet nodig om losse software te kopen. Het offertes maken kan tegenwoordig ook met een boekhoudpakket. Met een boekhoudpakket kun je gewoon in de eigen huisstijl offertes maken. Ook kun je alle offerteaanvragen netjes inboeken per klant en kun je uitgewerkte offerteaanvragen rechtstreeks mailen naar de aanvrager. Het kunnen maken van offertes is voor veel zzp'ers belangrijk. Voor het maken van een offerte kun je eventueel ook gratis software gebruiken. 

Facturatie software

 • Facturen betalenVoor het maken van facturen heb je ook geen losse software nodig. Dit kan met gratis software maar ook met boekhoudsoftware. Een boekhoudprogramma beschikt over alle mogelijkheden om te kunnen factureren. Ook kun je alle inkoopfacturen en verkoopfacturen overzichtelijk inboeken. De facturen versturen kan via e-mail en dit heeft betrekking op e-facturen. Ook kun je een eenvoudige bankkoppeling maken, zodat de juiste facturen afgeboekt worden. Het is dus niet nodig om een los facturatieprogramma te kopen. 

Beste software voor ondernemers

 • Er is nog veel meer waardevolle software voor ondernemers beschikbaar met allerlei functies en mogelijkheden. Hieronder hebben nog enkele voorbeelden opgenomen van de beste software voor ondernemers. Vanzelfsprekend is de beste software ook afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten. 

Marketingsoftware

 • Marketingsoftware is een type bedrijfssoftware dat je mogelijk wilt gebruiken. Marketingsoftware kan bijvoorbeeld gebruikt worden om e-mailcampagnes op te zetten of websitebezoekers te volgen. Dit is handig, want je krijgt inzicht in wat er wel en niet werkt, en je kunt de marketing hierop kunt aanpassen. 

Voorraadsoftware

 • Voorraadsoftware is een ander type software dat vooral handig is als je een webshop hebt, of als je veel voorraden moet bijhouden. Met voorraadsoftware kun je precies bijhouden welke producten er op voorraad zijn, en hoeveel er nog besteld moeten worden. Dit is handig, omdat je zo nooit meer te maken krijgt met uitverkochte producten, of met een overvolle voorraad. 

Personeelssoftware

 • Personeelssoftware is een type software waar je misschien niet direct aan denkt, maar dat toch heel handig kan zijn. Personeelssoftware helpt je bij het beheren van alle personeelsgegevens, en geeft je inzicht in hoe je bedrijf presteert. Dit is handig, omdat je zo makkelijk kunt zien waar er eventueel problemen zijn, en wat er verbeterd kan worden. 

ERP-systemen

 • ERP-systemen zijn bedrijfssoftware die steeds populairder worden. ERP is een afkorting voor Enterprise Resource Planning, en het gaat hier om systemen die alle bedrijfsprocessen regelen. Denk bijvoorbeeld aan boekhouding, voorraadbeheer, personeelszaken en projectmanagement. ERP-systemen zijn heel handig, omdat je met één systeem alle bedrijfsprocessen kunt regelen. Dit maakt het makkelijker om alles in de gaten te houden, en geeft je meer inzicht in je bedrijf. 

Content management systemen (CMS)

 • CMS-systemen zijn bedrijfssoftware die je gebruikt om content te beheren, zoals blogposts of webpagina's. CMS-systemen maken het makkelijker om content te beheren, en geven je meer inzicht in hoe je website presteert. 

Webshop software

 • Webshop software is bedrijfssoftware die je gebruikt om een webshop te maken en te beheren. Webshop software maakt het mogelijk om online-producten te verkopen, en geeft je inzicht in hoe je webshop presteert. Vanzelfsprekend zal in de meeste gevallen voorraadbeheer een belangrijk onderdeel uitmaken van de software. 

Breed scala aan bedrijfssoftware

 • Zzp-erZoals je kunt zien, is er een breed scala aan bedrijfssoftware beschikbaar. De software die je nodig hebt, hangt af van je bedrijf. Bedrijfssoftware heeft in ieder geval niet alleen betrekking op boekhoudprogramma's en factuursoftware. De beschikbare software kent verschillende toepassingen die allemaal hun eigen toepassingen hebben. 

Bedrijfssoftware voor zelfstandig ondernemers

De meeste kleine ondernemers hebben ruim voldoende aan boekhoudsoftware. Er is voor deze ondernemers voldoende software beschikbaar, dat speciaal is ontworpen voor zzp'ers. Deze software maakt het makkelijker om je administratie bij te houden, en geeft je inzicht in je bedrijfsresultaten. Denk hierbij aan het:

Wanneer heb ik bedrijfssoftware nodig?

De meeste zzp'ers en mkb'ers maken tegenwoordig gebruik van bedrijfssoftware. Dit is logisch, want met de juiste software kan je bedrijf soepeler draaien en werk je efficiënter. Dus denk goed na over welke software het beste bij jouw bedrijf past. Het optimaliseren van processen en de gebruiksvriendelijkheid van software bepalen voor een groot deel of bedrijfssoftware geschikt is voor je onderneming. Het kan zijn dat software alleen gemaakt is voor een specifieke branche. Denk bijvoorbeeld aan CRM voor het invoeren van klantgegevens. In het algemeen heb je bedrijfssoftware nodig om efficiënter te kunnen werken en dit zal tijd besparen. Voor de meeste zzp'ers is vooral het uren bijhouden erg belangrijk. Hiervoor kun je de urenregistratie functie gebruiken. 

Verschillende systemen integreren

Door middel van CRM-systemen en ERP-systemen en andere bedrijfssoftware, is het mogelijk om je bedrijf te automatiseren. Dit bespaart je tijd, en geeft je meer inzicht in de verschillende bedrijfsprocessen. Wanneer je de juiste systemen kiest, kan je bedrijf verder groeien. De meeste boekhoudprogramma zijn ook te koppelen aan de bank en de Belastingdienst. 

Online boekhoudprogramma voor zzp'ers

Administratie bijhoudenDe meeste zzp'ers hebben voldoende aan een toegankelijk zzp pakket. Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers is e-boekhouden. Met dit boekhoudprogramma kun je de complete boekhouding online verzorgen. De boekhoudsoftware is eenvoudig te gebruiken en beschikt over alle functies die je maar nodig hebt als zzp'er. Denk bijvoorbeeld aan de handige rittenregistratie of aan het kunnen inscannen van bonnetjes met de gratis app. 

Administratie eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt, kun je zelf de administratie doen en je hoeft geen boekhouder in te schakelen. Je kunt een gratis account aanmaken en de software vrijblijvend uitproberen. Zoals eerder omschreven is e-boekhouden een toegankelijk zzp pakket. Hiermee kun je offertes maken, de uren bijhouden en nog veel meer. Eenmanszaken mogen enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit is een relatief eenvoudige manier van boekhouden.

zzpZzp'ers kunnen dus op verschillende manieren gebruikmaken van bedrijfssoftware.

In veel gevallen zul je als zzp'er voldoende hebben aan een goed boekhoudpakket. Hiermee kun je de meest voorkomende handelingen uitvoeren.

Mijnzzp.nl