Team Mijnzzp

Beleggen als ondernemer

Houd je als zzp'er geld over met je bedrijf als alle zakelijke kosten eraf zijn? In dat geval is het interessant om te kijken op welke manier je het vermogen verder kan laten groeien. Een groeiend vermogen vormt een goede basis om zakelijke doelen te realiseren. Het is echter wel belangrijk om bij deze keuze rekening te houden met overtollige liquide middelen en tijdelijke overtollige liquide middelen.

Inhoudsopgave
Zakelijk beleggen zzp
Belasting over rendement
Wanneer is zakelijk beleggen interessant?

Zakelijk beleggen zzp

Bij tijdelijke overtollige liquide middelen gaat het om geld dat je op korte termijn voor je bedrijf nodig hebt voor een reservering of als werkkapitaal. Bij zakelijk beleggen als zzp'er is het mogelijk om tijdelijke overtollige liquide middelen te gebruiken. Bij overtollige liquide middelen is het alleen toegestaan om het vermogen privé te beleggen als zzp'er. In dit geval dient het vermogen namelijk geen zakelijk doel meer en is het privébeleggen toegestaan.

Belasting over rendement

Bij de keuze voor het beleggen van tijdelijk overtollige liquide middelen op een zakelijke rekening betaal je over het werkelijke rendement belasting. Het rendement wordt namelijk beschouwd als bedrijfswinst en valt dan ook in box 1, waarbij je dus het gangbare belastingtarief betaald. Indien je privé gaat beleggen als zzp'er geldt dat box 3 van toepassing is voor het betalen van belasting over het rendement.

Wanneer is zakelijk beleggen interessant?

Zakelijk beleggen als zzp'er is niet altijd interessant, maar kan dat wel zijn als je met je zakelijk vermogen uitkomt boven de vrijstelling in box 3. Je betaalt met zakelijk beleggen en belastingheffing via box 1 namelijk minder belasting dan met een vermogen boven de vrijstelling in box 3. Is er echter sprake van een hoog rendement en groot vermogen dan kan het aantrekkelijker zijn om privé te beleggen.

Het rendement komt dan meestal uit boven het rendement dat door de overheid wordt gehanteerd op basis van verondersteld rendement. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te kijken welke optie het meeste voordeel oplevert. Dat doe je door naar het omslagpunt en naar de belastingheffing te kijken. Daarbij houd je rekening met je vermogen, maar ook met het belastingpercentage dat op jou van toepassing is. Ook kan het raadzaam zijn om gebruikt te maken van een adviseur.

KantoorgebouwenHet is als ondernemer raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Hiermee kun je ook verschillende berekeningen maken. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van het rendement van een belegging.

Mijnzzp.nl