Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zzp-er

Onlangs heeft de overheid een document online geplaatst dat betrekking heeft op de minimumbeloning van zzp-ers. Dit document gaat over de mogelijke minimumbeloning voor zzp-ers, om schijnzelfstandigheid tegen te gaan onder de zzp-ers. Alle zzp-ers hebben momenteel de mogelijkheid om online te reageren op dit document. De minimumbeloning is vooral gericht op zzp-ers die tegen een te laag uurtarief werkzaam zijn. Tegen de minimumbeloning is veel weerstand onder de zzp-ers, omdat dit de vrije marktwerking tegen gaat. Het is theoretisch mogelijk dat zzp-ers straks te maken krijgen met opdrachtgevers, die precies weten wat een zzp-er per uur mag rekenen door het vastgestelde minimumtarief. Dit is een kwalijke zaak, omdat dit ook zzp-ers kan raken die een uurtarief hanteren boven de minimumbeloning.

Het minimumtarief roept ook vragen op bij particuliere opdrachtgevers, die bang zijn dat ze zzp-ers als particulier in vaste dienst moeten nemen als ze een zzp-er minder dan zestien euro per uur betalen. Dit betreft bijvoorbeeld particulieren die gebruik maken van een oppasser, tuinman, schoonmaker of schilder. Dit is niet het geval, omdat particulieren niet te maken hebben met een mogelijke arbeidsverhouding. Voor zakelijke opdrachtgevers bestaat wel het gevaar dat er sprake is van een dienstverhouding. Zzp-ers zijn vooral bang dat opdrachtgevers de minimumbeloning gaan zien als het maximumtarief, omdat er eigenlijk geen sprake meer is van vrijemarktwerking.

Zzp-ers hebben tot negen december de mogelijkheid om te reageren op het concept-voorstel van de overheid. Het toepassen van een minimumbeloning kan grote nadelige gevolgen hebben voor zzp-ers, omdat zzp-ers in dat geval te maken kunnen krijgen met opdrachtgevers die de minimumbeloning gaan misbruiken als maximumtarief. Het beschermen van zzp-ers is een goede zaak, echter dreigt de maatregel alle zzp-ers te raken. Ook zzp-ers die hoger uurtarief hanteren kunnen te maken krijgen met opdrachtgevers die precies weten wat de minimumbeloning is.

Mijnzzp.nl