Team Mijnzzp

Review Google

Klantreviews spelen een steeds grotere rol in het beslissingsproces van consumenten. Ze zijn dan ook van onschatbare waarde voor jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk om klanten te motiveren om reviews te plaatsen en om te leren omgaan met negatieve reacties. In dit artikel zullen we bespreken waarom klantreviews zo belangrijk zijn voor je bedrijf en website en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

Inhoudsopgave
De invloed van klantreviews
Verschillende soorten reviews
Het vragen om reviews
Omgaan met negatieve reacties
Doe dit niet om aan reviews te komen

De invloed van klantreviews

Als ondernemer is het van belang om voldoende reviews binnen te halen, om verschillende redenen, en dit heeft niet alleen betrekking op het aankoopproces. Ook Google kijkt tegenwoordig naar reviews, wat kan resulteren in een hogere of lagere positie van je website of webshop in de zoekresultaten.

Beoordelingen worden zelfs als belangrijker beschouwd dan de prijs. Dit benadrukt hoe essentieel het is om klantreviews serieus te nemen en er actief mee aan de slag te gaan. Als je actief werkt aan de SEO van je bedrijf, is het dus belangrijk om ook rekening te houden met klantreviews.

Verschillende soorten reviews

Er zijn verschillende soorten reviews die je als ondernemer kunt gebruiken. Testimonials zijn bijvoorbeeld reviews die je op je eigen website plaatst. Hoewel ze minder objectief zijn, omdat je ze zelf naar buiten brengt, dragen ze wel bij aan het vertrouwen. Zorg er wel voor dat de testimonials echt zijn en dat de personen zich kunnen vinden in het verhaal dat je deelt.

Daarnaast zijn er betaalde review diensten zoals Trustpilot en Klantenvertellen. Deze diensten verzamelen en modereren reviews van klanten. Het nadeel is dat er maandelijkse kosten aan verbonden zijn en dat de betrouwbaarheid soms kan variëren. Ondanks het bestaan van meerdere betaalde review diensten, blijft het belangrijk voor ondernemers om ook naar andere mogelijkheden te zoeken om onafhankelijke reviews te verzamelen.

Een andere optie is het gebruik van Google Mijn Bedrijf. Reviews op Google Mijn Bedrijf hebben een groot bereik en zijn betrouwbaar. Iedereen met een Google-account kan reviews achterlaten als je Google Mijn Bedrijf gebruikt. Deze reviews worden weergegeven in de zoekopdrachten van Google en Google Maps, wat een aanzienlijke impact heeft op de zichtbaarheid van jouw bedrijf.

Het vragen om reviews

Het is belangrijk om klanten aan te moedigen om reviews te plaatsen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Grijp contactmomenten aan om klanten te vragen naar hun ervaringen. Voeg bijvoorbeeld een verzoek om een review toe aan facturen, bevestigingsmails of verpakkingen.

Maak het klanten zo makkelijk mogelijk om een review te plaatsen. Geef duidelijke instructies en voeg eventueel een directe link naar je reviewpagina in Google Mijn Bedrijf toe. Je kunt ook een beloning aanbieden, zoals kans op een prijs of een gratis kennismaking, om klanten te stimuleren om een review achter te laten. Wees creatief en moedig je klanten op verschillende manier aan om een review te schrijven over je bedrijf.

Omgaan met negatieve reacties

Negatieve reacties kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan, maar ze bieden ook kansen. Het is belangrijk om negatieve reviews serieus te nemen en er op een professionele manier op te reageren. Toon begrip, bied een oplossing aan en laat zien dat je bereid bent om problemen op te lossen. Negatieve reviews kunnen ook waardevolle inzichten bieden. Ze helpen je zwakke punten in je bedrijf te identificeren en verbeteringen aan te brengen. Zie negatieve feedback als een mogelijkheid om te groeien en te leren.

Vanzelfsprekend zul je als ondernemer vroeg of laat te maken krijgen met oneerlijke negatieve reviews. Er zijn nu eenmaal concurrenten die er alles aan doen om hun eigen positie te verbeteren. Afhankelijk van de review zijn er wel mogelijkheden om dit soort beoordelingen ongedaan te maken, al kan dit wel lastig zijn.

Doe dit niet om aan reviews te komen

Het is verboden om nepreviews op te nemen door zelf reviews voor je website te creëren. Het is zelfs verboden om negatieve reviews te verwijderen zonder aan te geven waarom je dit hebt gedaan. Ook mag je consumenten of ondernemers niet betalen voor het schrijven van een review. Daarnaast ben je verplicht om een reviewbeleid op te nemen waarin je precies aangeeft hoe de reviews tot stand komen en hoe je deze controleert. Het niet naleven van de review policy wetgeving, zoals het opnemen van neprecensies kan een forse boete opleveren. Lees hier meer over de regels voor reviews.

Mijnzzp.nl