Team Mijnzzp

Google Search Console

Wanneer je actief bezig bent met het verbeteren van de vindbaarheid van je website, is het onmisbaar om Google Search Console (GSC) te gebruiken. Met behulp van Search Console zie je eenvoudig waar verbeteringen mogelijk zijn. Als bedrijfseigenaar krijg je daardoor beter inzicht in de prestaties van je bedrijfswebsite. Het gebruik van Search Console is gratis en biedt op een toegankelijke manier inzicht in je website.

Inhoudsopgave
Wat kun je allemaal met Google Search Console?
Foutmelding binnen Search Console
Inzicht in zoekopdrachten
Indexatie problemen Google Search Console
Externe tools voor het laten indexeren van je website
Inzicht in je linkprofiel
Inzicht krijgen in prestaties in Google

Wat kun je allemaal met Google Search Console?

  • De backlinks naar je website bekijken.
  • Pagina's laten indexeren.
  • Pagina's uit de index verwijderen.
  • De werking van de sitemap controleren.
  • De snelheid van webpagina's controleren.
  • Fouten bekijken.
  • Zien op welke zoekwoorden je website wordt gevonden.
  • Controleren op eventuele veiligheidsproblemen.

Foutmelding binnen Search Console

Als website-eigenaar is het verstandig om regelmatig gebruik te maken van Search Console om mogelijke fouten op te sporen. Wanneer bepaalde fouten worden weergegeven binnen Search Console, kan dit al snel gevolgen hebben voor de vindbaarheid van je webpagina's of je website als geheel. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te controleren of je website ook geschikt is voor mobiele apparaten. Een trage laadsnelheid kan er ook voor zorgen dat je online minder goed vindbaar bent. Deze en andere mogelijke problemen worden snel zichtbaar bij het gebruik van Search Console.

Inzicht in zoekopdrachten

Door gebruik te maken van Search Console kun je eenvoudig ontdekken via welke zoekopdrachten bezoekers op jouw website terechtkomen, zelfs op welke zoekopdrachten de website wordt weergegeven zonder dat hierop een klik volgt. Hierbij krijg je informatie zoals het zoekvolume, het aantal vertoningen, en jouw gemiddelde positie op deze zoekterm. Deze gegevens zijn van belang wanneer je aan de slag gaat met content optimalisatie.

Indexatie problemen Google Search Console

Wanneer je regelmatig nieuwe content maakt, is het belangrijk om binnen Search Console te controleren of de nieuwe content daadwerkelijk wordt geïndexeerd door Google. Het is geen geheim dat Google de laatste jaren steeds meer moeite heeft met het indexeren van websites. Ook geeft Google voorrang aan websites die al autoriteit opgebouwd hebben. In sommige gevallen kan het maanden duren voordat Google nieuwe content indexeert. Binnen Google Search Console kun je handmatig tot 10 nieuwe URL's per dag laten indexeren. Maak hier dus gebruik van wanneer je tegen indexatieproblemen aanloopt met je website.

Externe tools voor het laten indexeren van je website

Wanneer je te maken hebt met veel pagina's die niet geïndexeerd zijn, vraag je je wellicht af of er andere manieren zijn om je website te laten indexeren. Er zijn verschillende externe websites die tegen betaling beweren je webpagina's te kunnen indexeren. Het is echter niet verstandig om hiervan gebruik te maken, omdat dit meestal niet effectief is. Ook is het niet aan te raden om de Google Indexing API te gebruiken. Deze tool is bedoeld voor belangrijke content die snel moet worden geïndexeerd, zoals cruciaal nieuws of live-uitzendingen. Het onrechtmatig gebruik van de Indexing API kan leiden tot straffen van Google voor je website.

Inzicht in je linkprofiel

Binnen Google Search Console kun je op een eenvoudige manier zien welke websites naar jouw website linken. Het is echter belangrijk om te weten dat Google Search Console als een basisinstrument moet worden beschouwd. Er zijn namelijk geavanceerdere tools beschikbaar voor het achterhalen van backlinks. Deze programma's zijn over het algemeen niet gratis in tegenstelling tot Search Console.

Inzicht krijgen in prestaties in Google

Google Search Console is dus onmisbaar als je op een heldere manier inzicht wilt krijgen in de werking van je website. Vooral een trage laadsnelheid en mogelijke fouten moeten worden opgelost om beter te scoren in Google. Niet alle fouten zijn even ernstig, maar soms kunnen ze wel impact hebben. Deze fouten dienen dan te worden opgelost om een betere positie in Google te behalen. De verschillende functies zijn duidelijk en eenvoudig te gebruiken.

Mijnzzp.nl