Team Mijnzzp

Afspraken maken

Het nauwkeurig bijhouden van de administratie is voor ieder bedrijf van belang. De cijfers geven je als ondernemer inzicht in wat er binnenkomt en in wat er uitgaat. Bovendien zijn er allerlei fiscale verplichtingen van toepassing als je zzp'er bent. Denk maar aan het doen van de aangifte inkomstenbelasting en aan de btw-aangifte die je ieder kwartaal moet doen. Een gebrekkige administratie leidt tot fouten, zowel in het financieel inzicht als bij het doen van de aangiften. Voor alle ondernemers is de administratieplicht belangrijk en de financiële administratie moet voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Een goede administratie is dan ook de basis van een gezonde bedrijfsvoering.

Inhoudsopgave
Administratieplicht zzp'er
Kies voor een online boekhoudprogramma
Plan vaste tijden voor de administratie
Waarom is het belangrijk om de administratie bij te houden?
Waarom moet je als ondernemer een financiële administratie voeren?
Boekhouding in de praktijk

Administratieplicht zzp'er

Als zzp'er heb je dus te maken met de administratieplicht en dit moet niet onderschat worden. Ook in geval van faillissement moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen hoe dit boekhoudkundig zit. Om de administratieve plicht te kunnen nakomen, kan de belastingdienst de omgekeerde bewijslast toepassen. De ondernemer is dan alsnog verplicht om de cijfers te kunnen onderbouwen. Voor kleine ondernemers is het dus ook van belang om een goede administratie op te zetten en bij te houden.

Kies voor een online boekhoudprogramma

De beste manier om als zzp'er een gebrekkige administratie te voorkomen, is door een online boekhoudprogramma te gebruiken. De boekhoudsoftware vormt een ideale basis om je administratie op een nauwgezette manier bij te houden. Bij het maken van een keuze uit het grote aanbod, houd je gemakkelijk rekening met dat wat je nodig hebt. In de praktijk is een basispakket boekhouden voor de meeste kleine ondernemers voldoende.

Bij een webshop heb je wellicht met voorraad te maken en is het handig om de voorraad te koppelen. Wat dat betreft, is het ook ideaal om verschillende processen te automatiseren. Bijvoorbeeld met het scannen van bonnetjes waar je in de boekhouding alleen nog maar even je fiat voor hoeft te geven. Door de processen zoveel mogelijk te automatiseren, voorkom je dat er een slordige administratie ontstaat.

Plan vaste tijden voor de administratie

Ben je vol goede moed begonnen aan het netjes bijhouden van de boekhouding en dan komt de klad erin. Je schuift de administratie voor je uit, maar dan krijg je al snel te maken met een gebrekkige boekhouding. De cijfers zijn niet meer actueel als je de administratie steeds op de lange baan schuift.

Mappen met facturenOm een gebrekkige administratie te voorkomen, is het wat dat betreft aan te raden om vaste tijden te reserveren voor het bijhouden van de boekhouding. Dit kan een keer in de twee weken zijn, maar ook iedere week of elke maand. Denk daarbij ook aan het tijdig versturen van facturen. Deze hoef je niet tot het einde van de maand te laten liggen als je in het begin van de maand de klus al hebt afgerond. Mocht het bijhouden van de administratie je helemaal niet liggen, overweeg dan om naar een boekhouder te gaan.

Waarom is het belangrijk om de administratie bij te houden?

Zonder goede administratie heb je als zzp'er geen inzicht in de inkomsten en uitgaven en de bijbehorende btw-aftrek. Ook baseert de belastingdienst de aanslag op basis van de administratieve gegevens. Daarom is het belangrijk een goede administratie op te zetten. In het geval van verkeerde gegevens, kun je de juiste gegevens niet doorgeven aan de belastingdienst.

Waarom moet je als ondernemer een financiële administratie voeren?

Er is een verplichting vanuit de overheid om de financiële administratie bij te houden volgens vastgestelde eisen. Als je geen administratie bijhoudt, heb je geen inzicht in de financiële gegevens van de onderneming. Dit betekent dat alle bedrijven een boekhouding moeten opzetten en bijhouden. Deze verplichting geldt ook voor kleine ondernemers die eenmanszaken hebben. Als zzp'er kun je de boekhouding zelf doen, maar je kan ook een goede boekhouder of administratiekantoor inschakelen. De ondernemer blijft bij het uitbesteden van de boekhouding zelf verantwoordelijk voor de boekhouding. Dit is ook het geval wanneer je gebruikmaakt van een zzp boekhouder.

Boekhouding in de praktijk

Boekhouding online doenAls zzp'er is het verstandig om gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Het online boekhouden zorgt ervoor dat de boekhouding sneller verloopt en helpt bij het bijhouden ervan. Dit maakt boekhoudkundige handelingen veel eenvoudiger en het werkt ook prettiger. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudpakket, dan krijg je ook toegang tot een online hulp. Bijvoorbeeld, je kunt een online boekhouder inschakelen voor boekhoudkundige vragen. Voor startende zzp'ers is het mogelijk om gebruik te maken van een gratis proefperiode om het programma te leren kennen. Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt, weet je in ieder geval zeker dat je een goede boekhouding aan het opzetten bent als zzp'er.

Mijnzzp.nl