Team Mijnzzp

Online verkopen

Heb je een bedrijf en wil je online-producten gaan verkopen of ga je een onderneming starten met een webshop? Het is dan goed om te weten dat er een aantal basisregels zijn waarmee je rekening dient te houden. Naast de basisregels die betrekking hebben op online verkoop zijn er nog tal van andere regels van toepassing. Bovendien veranderen er per 28 mei 2022 een aantal regels met verplichtingen voor jou als ondernemer. Als ondernemer heb je bijvoorbeeld ook te maken met het herroepingsrecht. Het herroepingsrecht geeft duidelijk aan welke rechten consumenten hebben wanneer het aankomt op het kopen op afstand.

Inhoudsopgave
De basisregels online verkopen
Bedrijfsgegevens en informatie
Wettelijke regels voor levering

De basisregels online verkopen

Bij de online verkoop van producten, maar ook bij het online aanbieden van diensten is het belangrijk dat je duidelijkheid biedt over wie je bent. Deze duidelijkheid dient er eveneens te zijn met betrekking tot wat je verkoopt en wat de prijs is die de klant moet betalen. Zo geldt er bovendien een basisregel die voorschrijft dat je duidelijk moet zijn hoe en hoe snel je levert. Vergeet ook niet om helder te zijn over de wettelijke bedenktijd en om duidelijkheid te bieden over de manier waarop een klant een bestelling kan plaatsen.

Bedrijfsgegevens en informatie

De duidelijkheid over wie je bent, is uiteraard simpel in te vullen. Je dient wat dat betreft je bedrijfsnaam en eventuele handelsnaam te vermelden net als het KvK-nummer en de adresgegevens. Ook het btw-identificatienummer dient duidelijk te zijn net als dat je contactgegevens dient te vermelden. Op het gebied van producten of diensten moet je klanten informatie geven over de kenmerken en over de prijs inclusief btw. Is er sprake van bijkomende kosten? In dat geval dien je deze bijkomende kosten eveneens te vermelden. Denk daarbij aan het uitdrukkelijk vermelden van verzendkosten.

Wettelijke regels voor levering

Het is ook belangrijk om naast de basisregels voor online verkoop van producten en diensten op de hoogte te zijn van wettelijke regels voor de levering. Daarbij geldt voor consumenten dat er bovendien sprake is van een wettelijke bedenktijd. Een consument heeft namelijk de mogelijkheid om de koop binnen een periode van veertien dagen ongedaan te maken. Bereid je dus goed voor als je van plan bent om binnenkort met de online verkoop van producten of diensten te starten.

Lees ook: Productverkoop via externe marktplaats: voordelen en nadelen

Mijnzzp.nl