Team Mijnzzp

Nieuwe regels zzp

Per 1 juli 2023 zijn er weer een aantal nieuwe wetten en regels die onder meer van toepassing zijn op zzp'ers. Het is natuurlijk altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving. Dit in de eerste plaats om aan de geldende regels te voldoen, maar bijvoorbeeld ook om van voordelen te profiteren. Met ingang van 1 juli 2023 zijn er een aantal algemene veranderingen en nieuwe regels die meer op specifieke branches gericht zijn.

Verbod gratis plastic bakjes en bekers meegeven

Heb je als zzp'er een zaak in de horeca of misschien wel een ijscokar om in de zomer ijsjes te verkopen? Het is dan goed om te weten dat het met ingang van 1 juli 2023 verboden is om plastic bakjes en bekers gratis aan je klanten mee te geven. Dit geldt ook in breder verband voor plastic voedselverpakkingen.

Klant laten betalen of duurzame optie kiezen

Je mag wel koffie in een plastic meenemer beker meegeven of een ijsje in een plastic bakje, maar daar moet de klant dan voor betalen. Je hebt wel het voordeel dat je als ondernemer zelf mag bepalen hoeveel je daarvoor in rekening brengt. Wil je de prijs niet verhogen dan is het ook mogelijk om plasticvrije disposables of milieuvriendelijke wegwerpverpakkingen te gebruiken. Hier hoef je namelijk geen kosten bij je klant voor in rekening te brengen.

Vergunning nodig voor incassobureaus

Ben je zzp'er in de incassobranche? Je hebt per 1 juli 2023 een vergunning nodig, waarbij je aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen. De Wet kwaliteit incassodienstverlening schrijft voor dat een vergunning vereist is om incassodiensten aan te mogen bieden. Er is overigens wel een overgangstermijn van toepassing die een jaar duurt. In deze periode is het nog wel toegestaan om incassowerkzaamheden zonder vergunning uit te voeren.

Online bv oprichten

Heb je plannen om als zzp'er van je eenmanszaak een bv te maken dan is het goed om te weten dat je straks online een bv kan oprichten. Dit scheelt tijd, want je hoeft niet meer persoonlijk naar de notaris toe. Het is dan wel nodig om je met een digitaal identificatiemiddel te identificeren.

Mijnzzp.nl