Team Mijnzzp

Lijfrente opbouwen

Ben je zzp'er dan moet je zelf voor je pensioenopbouw zorgen, Dit is op meerdere manieren mogelijk, zoals door middel van een lijfrente opbouwen. Daarmee creëer je voor jezelf als zzp'er pensioen in de toekomst. De meeste startende ondernemers zijn nog jong en denken niet na over het pensioen dat ver in de toekomst ligt. Toch is het verstandig om pensioen op te bouwen, zoals met een lijfrente. Je hebt dan de mogelijkheid om na je pensioen de financiële levensstandaard op het gewenste niveau te houden.

Lijfrente opbouwen

Bij het opbouwen van een lijfrente spaar je voor je pensioen en profiteer je nu van een belastingvoordeel. Het te genieten belastingvoordeel is afhankelijk van de hoogte van je jaarruimte. Daarbij mag je van jaarruimte van eerdere jaren gebruikmaken als dit van toepassing is. Het is verstandig om aan je pensioen te denken als je nu al weet dat er later een pensioentekort ontstaat. Dit is doorgaans van toepassing als je vanuit loondienst een eigen bedrijf bent gestart.

Belastingvoordeel

Het bedrag dat je jaarlijks spaart met een lijfrente mag je aftrekken van de belasting. De jaarruimte van de afgelopen jaren is daarbij nog in te halen. Een nadeel van een lijfrente opbouwen voor je pensioen als zzp'er is dat het ingelegde bedrag niet zonder meer vrij opneembaar is. Hier gelden wel uitzonderingen voor, zoals wanneer je arbeidsongeschikt raakt, maar dit is aan strikte voorwaarden verbonden. Wil je om de een of andere reden het ingelegde geld opnemen dan krijg je daarvoor een boete.

Lijfrente kopen

Het opbouwen van een lijfrente is het eerste deel, want daarmee heb je als je met pensioen gaat nog geen pensioenuitkering. Het bedrag dat je hebt opgebouwd, is te gebruiken om een lijfrente te kopen waar een pensioenuitkering uit voortvloeit. Ook nu profiteer je van een voordeel, want gepensioneerden betalen een lager belastingtarief over inkomsten. Je betaalt dus in de toekomst minder belasting over de uitkering, omdat je in een lager belastingtarief valt. Stort je nu geld in een lijfrente, dan profiteer je juist van een groter fiscaal voordeel, omdat je nu in een hoger belastingtarief valt.

Mijnzzp.nl