Team Mijnzzp

Kleine zzp-er

Er zijn tegenwoordig veel jongeren die zich bij de Kamer van Koophandel als ondernemer inschrijven, maar die weinig verdienen. Het zelfstandig ondernemerschap is in deze situaties vaak te zien als zzp studenten bijbaan. Er zijn allerlei platforms waar studenten zich kunnen aanmelden om als freelancer aan de slag te gaan. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel als ondernemer brengt ook verplichtingen met zich mee, zoals het doen van de belastingaangifte. Maak je niet van de kleineondernemersregeling gebruik, dan moet je zelfs elk kwartaal aangifte doen voor de btw.

Inhoudsopgave
Het gaat weleens mis
Automatische belastingaanslag

Het gaat weleens mis

In de meeste situaties van kleine zzp'ers gaat het goed en wordt er netjes belastingaangifte gedaan, maar het komt voor dat het weleens misgaat. In het AD werd onlangs nog een situatie beschreven van een ondernemer die met de verkoop van tweedehands spullen begon en in de veronderstelling verkeerde dat er geen aangifte voor de btw nodig was. Ten onrechte, want deze verplichting was er wel. Wat doet de Belastingdienst dan? Die stuurt vervolgens een brief met een schatting van de verschuldigde omzetbelasting. Dit was niet in verhouding tot de werkelijke omzet, maar het gevolg was wel dat er steeds meer aanslagen en boetes kwamen.

Automatische belastingaanslag

Indien je als kleine zzp'er in de veronderstelling bent dat je geen belastingaangifte hoef te doen, dan heb je het mis. De Belastingdienst stuurt tegenwoordig al meer dan 9 miljoen uitnodigingen om aangifte voor de belasting te doen. Krijg je deze brief dan ben je verplicht om aangifte te doen. Ook als je geen brief hebt ontvangen om aangifte te doen, maar dat wel verplicht bent, moet je dat doen. Blijft een aangifte voor de inkomstenbelasting of btw-aangifte uit dan heeft de Belastingdienst de bevoegdheid om een schatting te maken. Je ontvangt in dat geval een automatische belastingaanslag. De inkomsten daarin zijn vaak te hoog geschat en je krijgt ook nog eens een boete. Hierdoor ontstaan er mogelijk grote financiële problemen, want de hoge schatting heeft ook gevolgen voor andere zaken. Bijvoorbeeld voor het recht op bepaalde toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag, die je dan moet terugbetalen.

Mijnzzp.nl