Team Mijnzzp

Wachtkamer zorg

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat er inmiddels ruim 169.000 zorgmedewerkers werken als zzp’er. Dat is een groei van maar liefst 50% ten opzichte van 2017. Het aantal zzp'ers binnen de zorgsector lijkt dus snel te groeien. Het gaat vooral om verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers die starten als zzp'er. Zij kiezen er vaak voor om zelfstandig te werken, omdat ze dan meer vrijheid hebben en beter hun eigen tijd kunnen indelen. Ook het niet gewaardeerd of gehoord voelen, lijkt een belangrijke reden te zijn waarom medewerkers in de zorg ervoor kiezen om als zzp'er verder te gaan.

Er zijn dus steeds meer startende zzp'ers in de zorg, die wel te maken hebben met aanvullende wet- en regelgeving. Het zomaar beginnen als zzp'er is namelijk niet toegestaan binnen de zorgsector. Wat veel startende zzp'ers in de zorg niet weten, is dat ze moeten voldoen aan bepaalde criteria. Ook is het verstandig om je goed te verzekeren.

Inhoudsopgave
Starten als zzp'er in de zorg?
Administratie en boekhouding regelen
Meer verdienen als zorgmedewerker

Starten als zzp'er in de zorg?

Zorgmedewerkers hebben te maken met aanvullende regelgeving. De Wet toetreding zorgaanbieders ofwel Wtza, is hier een goed voorbeeld van.

De Wtza bestaat uit drie onderdelen:

  • de meldplicht;
  • de vergunningplicht;
  • de eis van een onafhankelijk intern toezichthouder.

Administratie en boekhouding regelen

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Zo moet je goed nadenken over hoe je je administratie en boekhouding wilt gaan regelen. Als zzp'er ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van alle financiële gegevens. Dit is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je er nog weinig verstand van hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende tools die je kunnen helpen, zoals een online boekhoudprogramma. Dit is de eenvoudigste manier om zelf de boekhouding te regelen.

Meer verdienen als zorgmedewerker

De meeste zorgmedewerkers die een carrière starten als zzp'er, doen dit ook omdat ze meer willen verdienen. Als je in loondienst werkt, kun je lastig onderhandelen over je salaris. Als zzp'er ben je hier gelukkig vrij in. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel je gaat vragen voor een opdracht. Het bepalen van het juiste uurtarief kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken wat de marktprijs is en je eigen ervaring laten meewegen. Zie ook onze handige salaris en tarief pagina.

Lees ook ons artikel: Wet toetreding zorgaanbieders en starten als zorg zzp

Mijnzzp.nl