Team Mijnzzp

Controleer facturen

Je verstuurt als zzp'er facturen, maar ontvangt ook facturen van bijvoorbeeld leveranciers. In het kader van factuurfraude en incassofraude is het aan te raden om binnengekomen facturen en betaalherinneringen eerst te controleren. Het komt namelijk voor dat criminelen valse facturen of valse incassobrieven sturen. Betaal je zonder te controleren, dan heb je misschien niet eens door dat je bent opgelicht. Bekijk hieronder de tips hoe je als zzp'er het beste facturen, betaalherinneringen of incassobrieven kan controleren.

Inhoudsopgave
Kijk wie de afzender is
Contoleer de afschriften van je zakelijke bankrekening
Check het bankrekeningnummer
Controleer ook het btw-nummer

Kijk wie de afzender is

Komt de factuur of betaalherinnering binnen per e-mail? Het is altijd aan te raden om de afzender te controleren. Bekijk het e-mailadres goed, want fraudeurs maken gebruik van gelijkende mailadressen met soms een letter verschil. Controleer ook wat de inhoud van de factuur is, zoals een geplaatste bestelling bij een leverancier. Komt deze bestelling je niet bekend voor, kijk het dan na in je bestelgeschiedenis of bel voor de zekerheid even met de leverancier. Het is belangrijk om op fraude met mogelijke spookfacturen te letten.

Contoleer de afschriften van je zakelijke bankrekening

Bij een betaalherinnering of zelfs een incassobrief is het aan te raden om je bankafschriften na te kijken. Heb je de betaling al gedaan, dan kan je contact opnemen met het incassobureau om dit te laten weten. Het kan natuurlijk voorkomen dat het een foutje van jouw kant is en dat je de betaling alsnog moet voldoen. Bij een te laten betalen ben je mogelijk incassokosten verschuldigd. Controleer dan wel of de incassokosten kloppen en niet te hoog zijn vastgesteld. Als dat het geval is, kan je daartegen het beste schriftelijk je bezwaren kenbaar maken.

Check het bankrekeningnummer

Het komt voor dat ondernemers facturen krijgen, waarop ineens een ander bankrekeningnummer staat vermeld. In dat geval is het belangrijk om even op je hoede te zijn. Er zijn namelijk fraudegevallen bekend, waarin criminelen facturen gebruiken met daarop een ander bankrekeningnummer. Bijvoorbeeld zelfs ook met de vermelding dat het bankrekeningnummer is gewijzigd en met het verzoek om de betaling naar het nieuwe rekeningnummer over te maken. Wees dus op je hoede als je een verzoek krijgt om het nummer te wijzigen en bij twijfel neem je als eerste contact op met het bedrijf om te vragen of het klopt.

Controleer ook het btw-nummer

Ontvang je regelmatig facturen van binnenlandse en buitenlandse bedrijven? In dat geval is het extra belangrijk om te controleren of het btw-nummer van een bedrijf juist is. Als het btw-nummer achteraf niet blijkt te kloppen, ben je daar zelf verantwoordelijk voor, wat vervelende gevolgen kan hebben. Daarom is het nodig om ook het btw-nummer op een factuur te controleren.

Mijnzzp.nl