Team Mijnzzp

Digitale veiligheid

Bij het verlaten van je bedrijfspand doe je de deur op slot. Zo zorg je ook voor het op slot doen van je bedrijfsauto. Dat doe je om veiligheidsredenen, want je wilt niet dat er bij je bedrijf wordt ingebroken of dat onverlaten gereedschap stelen uit je bedrijfswagen. De fysieke beveiliging krijgt vaak genoeg aandacht, maar hoe is het gesteld met de digitale veiligheid van je bedrijf? Bekijk onderstaande checkpunten maar eens en zorg dat je de digitale veiligheid van je bedrijf op orde brengt. Het kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht.

Inhoudsopgave
Zorg voor automatische updates van software
Blijf altijd alert
Deel bestanden bij voorkeur versleuteld

Zorg voor automatische updates van software

Het niet updaten van software geeft cybercriminelen meer mogelijkheden om digitaal bij je in te breken. Daarom is het verstandig om de software die je gebruikt automatisch te laten updaten. Of in ieder geval ervoor te zorgen dat je software up-to-date is. Krijg je een melding voor een update? Installeer deze dan direct. Zorg er overigens ook voor dat je niet zomaar allerlei software downloadt en installeer voor de zekerheid antivirussoftware.

Blijf altijd alert

Bij digitale criminaliteit is het zo dat cybercriminelen misbruik maken van je onoplettendheid en van je vertrouwen. De cybercriminelen staan nog net niet in de rij om je digitaal op te lichten door een valse e-mail te sturen of je via een WhatsApp valkuil geld proberen af te troggelen. Klik niet zomaar op een link in je e-mail, ook al ziet deze er zo betrouwbaar uit. Het is beter om de originele website te bezoeken via je browser of zoekmachine. Ben je er zeker van dat het goed zit? Wees niet te snel overtuigd van jezelf, maar voer een dubbele check uit. Zo blijf je alert.

Deel bestanden bij voorkeur versleuteld

Het is vooral bij het delen van bestanden met gevoelige informatie van belang om extra met de beveiliging rekening te houden. Dit kan door een bestand niet zomaar te delen, maar deze te versleutelen. Verder is het uiteraard ook aan te bevelen om back-ups te maken. Het komt helaas maar al te vaak voor dat cybercriminelen bedrijven chanteren door ransomware te installeren. Als dat gebeurt, kan je niet meer bij je bestanden en moet je eerst losgeld aan de criminelen betalen.

Mijnzzp.nl