Team Mijnzzp

Digitale veiligheid

Je bent als zzp'er net zo kwetsbaar voor cybercriminaliteit als ieder ander. Daarom is het zo belangrijk om je digitale veiligheid te optimaliseren. Er zijn daar simpele maatregelen voor beschikbaar, die weinig moeite kosten, maar veel problemen voorkomen. De maatregelen lijken voor de hand te liggen, maar de kans is groot dat je nog niet van allemaal gebruikmaakt. Bekijk daarom de onderstaande eenvoudige maatregelen, zodat jij je bedrijf goed beschermt tegen cybercriminelen.

Inhoudsopgave
Installeer updates en maak back-ups
Wijzig regelmatig je wachtwoorden
Maak gebruik van antivirussoftware

Installeer updates en maak back-ups

Het is belangrijk om alle softwareprogramma’s die je gebruikt up-to-date te houden. Sla daarom geen updates over, maar installeer deze zodra ze beschikbaar komen. Kies indien mogelijk voor automatische installatie van updates, zodat je niets aan het toeval overlaat. Het is namelijk zo dat software die niet up-to-date meer kwetsbaarheden kent. Verder is het eveneens aan te raden om periodiek back-ups te maken en de belangrijke informatie op een externe locatie te bewaren. Mocht er dan wat gebeuren dan heb je nog toegang tot de gegevens.

Wijzig regelmatig je wachtwoorden

Het is aan te bevelen om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. Mochten wachtwoorden gestolen worden dan voorkom je hiermee dat cybercriminelen daar misbruik van maken. Daarbij is het uiteraard aan te raden om sterke wachtwoorden te gebruiken met een combinatie van cijfers, letters, hoofdletters, kleine letters en vreemde tekens. Het wachtwoord moet in elk geval niet te voor de hand liggend zijn. Maak je van meerdere accounts gebruik, zorg dan dat je voor ieder account een uniek wachtwoord maakt.

Maak gebruik van antivirussoftware

Je laat je achterdeur niet open als je van huis vertrekt, want dan maak je het insluipers wel heel gemakkelijk. Bij het gebruikmaken van een computer is het eveneens belangrijk dat je de toegangspoorten gesloten houdt. Daarom is het installeren van een firewall ook van belang net als het installeren van antivirussoftware. Indien er zich dan criminele activiteiten voordoen, worden deze op tijd gedetecteerd en geblokkeerd. Verder is het natuurlijk van belang je bewust te zijn van cybercriminaliteit en niet zomaar op links of bijlagen in e-mails te klikken. Bij twijfel bezoek je de originele website vanuit je browser en dus niet door de link in de mail te gebruiken.

Mijnzzp.nl