Team Mijnzzp

Bedrijf starten vanuit huis

Een gemakkelijke manier om een eigen bedrijf te starten, is vanuit huis. Een groot aantal ondernemers met een eenmanszaak in Nederland werkt dan ook vanuit huis. Dit betreft niet alleen webdesigners en tekstschrijvers, maar ook coaches en schilders. Wil je ook een eigen bedrijf starten vanuit huis dan is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Daarom volgt hier een praktische checklist die je bij langs kan lopen, zodat je weet waar je op kan letten.

Vrij beroep of niet?

Heb je een vrij beroep dan is er veelal geen belemmering om direct als zzp'er vanuit huis je eigen bedrijf te starten. De regels om vanuit huis een bedrijf te beginnen, verschillen echter per gemeente. Daarom is het aan te raden om even te checken of je zomaar een bedrijf mag beginnen. Dit levert doorgaans geen problemen op, maar er zijn wel voorwaarde van toepassing. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je woning het woonkarakter behoudt en dat je met je bedrijf geen overlast veroorzaakt in de omgeving. Het is veelal verboden om op je huis reclame te maken en verder geldt in de meeste gemeenten dat je bedrijf in huis vooral een kantoorfunctie betreft.

Kijk naar het bestemmingsplan

Je kan niet zomaar elk type bedrijf beginnen vanuit huis. Ben je bijvoorbeeld van plan om van je woonkamer een café te maken of in je garage een winkel te starten dan is het belangrijk om even het bestemmingsplan na te kijken. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of je bedrijf is toegestaan, is door contact op te nemen met de gemeente. Het bestemmingsplan heeft bijvoorbeeld invloed op wat er wel of niet is toegestaan bij een eigen bedrijf starten vanuit huis.

Toestemming nodig?

Het is verder van belang om na te gaan of je toestemming nodig hebt van bijvoorbeeld je verhuurder om een eigen bedrijf in de huurwoning te beginnen. Heb je een eigen woning met een hypotheek? Kijk dan de hypotheekovereenkomst even na.

Belastingregels

Heb je een huis in je bezit waar je een bedrijf wilt starten, dan heb je de keuze om aan te geven of het om een ondernemingspand of om een privépand gaat. Je kan ervoor kiezen om je woning onderdeel te laten zijn van je ondernemingsvermogen. In dat geval krijg je wel te maken met een bijtelling voor privégebruik. Weeg daarom goed de voordelen en nadelen af.

Mijnzzp.nl