Team Mijnzzp

Studenten

Er zijn steeds meer jongeren die een bedrijf starten en nog geen 18 jaar zijn. Wil je een bedrijf beginnen onder 18 dan zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden. Het is niet zomaar toegestaan om een bedrijf te starten wanneer je nog geen 18 jaar oud bent. Er is verder geen minimumleeftijd, echter moet je onder 18 jaar wel rekening houden met bepaalde extra zaken. Bekijk de onderstaande checklist maar eens om goed van start te gaan.

Denk aan de kwalificatieplicht

Ben je tussen de 16 en 18 jaar dan is er een kwalificatieplicht van toepassing. Er is weliswaar geen leerplicht meer, maar je dient wel dagonderwijs te volgen. Dat betekent dat het lastig is om direct fulltime ondernemer te zijn. Het is niet onmogelijk, want er zijn opleidingen die rekening houden met jonge ondernemers en speciale regelingen hebben. Het is daarom belangrijk om je plannen zowel met je ouders als met je school te bespreken.

Zakendoen onder de 18 jaar

Je mag een bedrijf starten onder 18 jaar, maar het is wel belangrijk dat je toestemming krijgt om zaken te doen. Om te mogen handelen dienen je ouders of je voogd daarvoor toestemming te geven. Dat gaat via een handlichting bij de rechter die je daarmee meerderjarig verklaart om te handelen.

Dat is wel belangrijk als je bijvoorbeeld goederen voor je bedrijf wilt kopen of een overeenkomst met een betaaldienst wenst af te sluiten. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is gemakkelijk te regelen als je ouders of voogd meekomen. Het is anders ook mogelijk om een akkoordverklaring of een volmacht te regelen.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen:

Bedenk een goede bedrijfsnaam

Het is uiteraard belangrijk om een goede bedrijfsnaam te bedenken die nog niet bestaat. Dat is eveneens van belang om de domeinnaam van je website vast te leggen. Zo is het ook nog van belang om na te gaan of je moet voldoen aan bepaalde regels. Bijvoorbeeld of je voor de bedrijfsvoering een vergunning van de gemeente nodig hebt. Of als je eten en drinken gaat verkopen, waarbij de regels voor voedselveiligheid van belang zijn. Zo is er ook regelgeving voor webshops van toepassing. Bereid je goed voor als je een bedrijf gaat starten onder 18 jaar en denk ook alvast na of je de boekhouding zelf doet of uitbesteedt.

WebshopEr zijn binnen Nederland relatief veel jongeren die een eigen bedrijf starten. In veel gevallen gaat om online-handel. Denk bijvoorbeeld aan een webshop of aan het maken van websites.

Jongeren kunnen te maken hebben met extra toezicht en/of regelgeving. Dit is afhankelijk van de leeftijd.

Lees ook ons artikel: De kunst van parttime ondernemen

Mijnzzp.nl