Team Mijnzzp

Minderjarige ondernemer

Wil je als minderjarige ondernemer een bedrijf starten dan is het onhandig om steeds toestemming aan je ouders te moeten vragen. In dat geval is het mogelijk om als je bijvoorbeeld 16 of 17 jaar bent bij de rechtbank een handlichting te vragen. De minimale leeftijd is in elk geval 16 jaar en je ouders of je voogd dienen voor deze actie toestemming te verlenen.

Inhoudsopgave
Handelingsbekwaam bedrijf
Handelingen voor je bedrijf
Beperkende bepalingen minderjarig

Handelingsbekwaam bedrijf

Als je nog geen 18 jaar bent dan is doorgaans overal toestemming voor vereist als je met je bedrijf zaken wilt doen. Je bent als minderjarige voor de wet namelijk nog handelingsonbekwaam. Deze handelingsonbekwaamheid is deels op te heffen als je een handlichting bij de rechtbank aanvraagt. Je krijgt met een handlichting de gelegenheid om als je 16 of 17 jaar bent om rechtshandelingen te verrichten. Je ouders hebben dan niet de mogelijkheid om eventuele handelingen terug te draaien.

Handelingen voor je bedrijf

De handelingen voor je bedrijf vormen de basis voor de handlichting. Het is dus niet zo dat je ook voor handelingen die betrekking hebben op privézaken geen toestemming meer nodig hebt. Bij het nalaten van het aanvragen van een handlichting bestaat het risico dat acties worden teruggedraaid door je ouders of voogd. Daar hebben deze partijen tot drie jaar na de handeling de tijd voor. Uiteraard zijn er wel handelingen te onderscheiden, zoals de aanschaf van kantoorartikelen, zoals printpapier. Dat wordt als een handeling gezien die normaal zijn als je 16 of 17 jaar bent.

Beperkende bepalingen minderjarig

Het is mogelijk dat bij het aanvragen van een handlichting er beperkende bepalingen worden opgenomen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld rekening dient te houden met een bepaald bedrag dat als maximum te besteden is. Of dat je niet over registergoederen mag beschikken en niet in de gelegenheid bent om een hypotheek af te sluiten. De handlichting van de rechtbank is een officiële beschikking en er volgt dan ook een publicatie van in de Staatscourant net als in twee dagbladen. Je dient als aanvrager de rekening daarvan te betalen en de kosten daarvan bedragen gemiddeld 1.500 euro. Indien handelspartners ernaar vragen, kan je de handlichting laten zien.

WinkelEen bedrijf starten als minderjarig is niet zomaar toegestaan.

Het is daarom belangrijk om een handlichting aan te vragen. De minimale leeftijd om een bedrijf te starten is 16 jaar.

Lees ook ons artikel: Checklist bedrijf starten onder 18 jaar

Mijnzzp.nl