Team Mijnzzp

Kantoorgebouw

Er zijn voor jou als zzp'er voor de belastingaangifte 2020 een aantal bedragen en percentages die je minder belasting laten betalen. De winst uit onderneming valt in box 1 van de inkomstenbelasting en als je ondernemer bent heb je recht op de ondernemersaftrek. Daarnaast is er sprake van een MKB-winstvrijstelling. Heb je nog andere aftrekposten op persoonlijke basis dan verlagen deze het inkomen waarover je belasting moet betalen. Er zijn in 2020 twee tariefschijven van toepassing om de belasting te berekenen. Op de berekende belasting zijn weer heffingskortingen van toepassing.

Inhoudsopgave
Voldoe je aan de voorwaarden van de ondernemersaftrek?
14% aftrek van winst na ondernemersaftrek
Voor berekening van de belasting

Voldoe je aan de voorwaarden van de ondernemersaftrek?

Als je als zzp'er minimaal 1.225 uur per jaar werkt in je onderneming dan mag je de ondernemersaftrek toepassen. Hiermee verlaag je het bedrag waarover je belasting dient te betalen. Er is sprake van een dalende aftrek in 2020 en in de komende jaren. In 2020 heb je de mogelijkheid om de zelfstandigenaftrek met een bedrag van 7.030 euro in mindering te brengen.

Ben je een starter dan geldt mogelijk de speciale startersaftrek. Dat is een verhoging van de zelfstandigenaftrek als je in de afgelopen vijf jaar de zelfstandigenaftrek niet meer dan twee keer hebt gebruikt. Daarnaast ben je in een van de vijf kalenderjaren voorafgaand aan 2020 geen ondernemer geweest. De verhoging van de zelfstandigenaftrek bedraagt 2.123 euro.

14% aftrek van winst na ondernemersaftrek

Naast de ondernemersaftrek mag je ook een percentage aftrekken van de winst na ondernemersaftrek. Dat is 14% en betreft de MKB-winstvrijstelling. Hiermee verlaag je de fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Voor berekening van de belasting

Er zijn ook nog andere aftrekbare posten beschikbaar, zoals de renteaftrek als je een hypotheek hebt net als specifieke zorgkosten of betaalde alimentatie. Na alle aftrekposten te hebben toegepast, is duidelijk of je inkomen in de eerste tariefschijf valt. In dat geval is er sprake van 37,35% van dat bedrag tot 68.507 euro aan berekende inkomstenbelasting. Over het meerdere is er sprake van 49,5% inkomstenbelasting. Er zijn echter nog heffingskortingen van toepassing, zoals de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Je betaalt hierdoor een lager bedrag dan de eerder berekende te betalen belasting.

Lees ook ons artikel: hoe zit het met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Mijnzzp.nl