Team Mijnzzp

Fiets taxi

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Toch is het mogelijk, maar het hangt wel van je winst af of je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Als startende zzp'er profiteer je namelijk van extra fiscale voordelen. Er is bij veel startende ondernemers natuurlijk niet het eerste jaar meteen al een enorme winstexplosie. Bijvoorbeeld omdat je hebt geïnvesteerd of omdat je rustig aan een klantenkring moet opbouwen. Als je winst in 2020 beneden het bedrag van 29.189 euro blijft, betaal je als startende zzp’er geen inkomstenbelasting. Uiteraard moet je dan niet nog andere inkomsten hebben. Bovendien zijn er een aantal voorwaarden om aan te voldoen.

Inhoudsopgave
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek
MKB vrijstelling
Algemene heffingskorting en arbeidskorting

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Werk je als zzp’er meer dan 1.225 uur in je bedrijf dan heb je in 2020 recht op de zelfstandigenaftrek. Deze bedraagt 7.030 euro. Omdat je een starter bent, mag je ook van de startersaftrek profiteren. Deze bedraagt 2.213 euro in 2020. Zowel de zelfstandigenaftrek als de startersaftrek zijn in mindering te brengen op de winst van je onderneming.

MKB vrijstelling

De MKB vrijstelling is van toepassing op ondernemers en is in het leven geroepen om ondernemerschap te stimuleren. Daar profiteer je als startende ondernemer dus ook nog eens van. De MKB vrijstelling is 14% en bereken je over de winst van je onderneming. Dus voordat je de zelfstandigenaftrek en startersaftrek hebt toegepast. Bij een winst van exact 29.189 euro is de MKB vrijstelling 2.805 euro. Trek je alle genoemde bedragen af van de winst dan komt je belastbaar inkomen uit op 17.231 euro. Hier zou je dan 6.435 euro belasting over moeten betalen, maar er zijn ook nog heffingskortingen.

Algemene heffingskorting en arbeidskorting

Op het berekende bedrag aan inkomstenbelasting van 6.435 euro mag je de heffingskortingen nog aftrekken. De algemene heffingskorting is in deze situatie 2.711 euro in 2020 en de arbeidskorting is 3.724 euro. Trek deze bedragen maar af van de berekende inkomstenbelasting en je komt uit op een bedrag van 0 euro. Zit je net boven de grens van 29.189 euro winst dan betaal je natuurlijk maar een heel laag bedrag aan inkomstenbelasting.

Administratie en boekhoudingDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Met een boekhoudprogramma kun je eenvoudig al je fiscale regelingen toepassen.

Mijnzzp.nl