Team Mijnzzp

Mooie huizen

Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Op moment van schrijven is het dan ook zo dat er in Nederland zomaar even meer dan één miljoen zzp'ers actief zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel van deze zzp'ers geconfronteerd worden met een belangrijk probleem. Het kopen van een woning blijkt namelijk steeds vaker een niet onaanzienlijk probleem te zijn. Dit vooral doordat het afsluiten van een hypotheek voor zzp'ers in de praktijk complex kan zijn. Gelukkig hoeft het afsluiten van een hypothecair krediet geen onmogelijke opdracht te zijn. De punten waarmee je rekening moet houden hebben we voor jou hieronder op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave
Berekening hypotheek voor zzp'ers maken
Hoe is de situatie voor startende zzp'ers?
Deze tips maken het aanvragen van een hypotheek als zzp'er eenvoudiger

Berekening hypotheek voor zzp'ers maken

Een hypotheek voor zzp'ers wordt doorgaans berekend door het gemiddelde te nemen van het netto-inkomen waarover de zzp'er beschikt. Dit gemiddelde wordt uiteraard niet bekeken over een periode van één jaar, maar wel van drie jaar. Voor hypotheekverstrekkers geldt dat ze het gemiddelde nemen van deze cijfers als jaarinkomen. Vervolgens gaat men op basis van die gegevens de maximale hypotheek berekenen.

Ben je al langer dan drie jaar actief als zzp'er, maar beschik je nog niet over concrete cijfers van je onderneming voor wat de voorbije drie jaar betreft? In dat geval zal er ook rekening worden gehouden met de cijfers van het gebroken boekjaar. Belangrijk om rekening mee te houden bij het uitvoeren van een berekening is ook dat de maximale hypotheek die je kan afsluiten niet meer mag bedragen dan 100 procent van de waarde waar de koopwoning over beschikt.

Hoe is de situatie voor startende zzp'ers?

Het spreekt voor zich dat niet elke zzp'er al drie jaar aan de slag is. Als startende zzp'er spreekt het voor zich dat er nog geen cijfers aangeleverd kunnen worden van de voorbije drie jaar. Dat hoeft echter in de praktijk nog niet meteen een probleem te zijn voor wat het afsluiten van een hypotheek betreft. In dat geval wordt er door de (potentiële) hypotheekverstrekker vaak een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen gevraagd. Dit toetsinkomen zal moeten blijken uit een inkomensverklaring.

Het is mogelijk om een dergelijke verklaring te bekomen door een beroep te doen op één van de vele onafhankelijke rekenexperts die op de Nederlandse markt actief zijn. Wil je een dergelijke verklaring aanvragen? Dan is het mogelijk om dit zelf te doen, maar je kan ook een beroep doen op een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Deze tips maken het aanvragen van een hypotheek als zzp'er eenvoudiger

In de praktijk blijkt inderdaad vaak dat het aanvragen van een hypotheek voor zzp'ers net wat complexer is. Dit gezegd hebbende is er door de jaren heen best het één en ander veranderd. Wil jij graag een hypotheek verkrijgen en ben je aan de slag als zzp'er? Hou dan rekening met deze tips:

  • 1. Neem een hypotheekadviseur onder de arm om je slaagkansen te vergroten;
  • 2. Voer zelf even een berekening uit om te ontdekken wat je kan missen;
  • 3. Zorg er voor dat je over voldoende eigen inbreng beschikt;
  • 4. Controleer of je over enkele belangrijke verzekeringen beschikt (het helpt om een verzekering te hebben tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden);

Hou je rekening met de tips zoals eerder aangegeven? Dan kun je tot de conclusie komen dat het afsluiten van een hypotheek voor jou als zzp'er de laatste jaren een stuk eenvoudiger is geworden. Vanzelfsprekend betreft het verkrijgen van hypotheek wel maatwerk. De meeste kredietverstrekkers verwachten ook de aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen jaren.

Amsterdam zzpHet is als zzp'er wel erg belangrijk dat je over de juiste cijfers beschikt. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl