Team Mijnzzp

Non bancaire financiering

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden als zzp'er dan krijg je niet zomaar een lening bij een bank. Heb je dat al geprobeerd en is je aanvraag voor een zakelijke lening afgewezen? In dat geval is er nog hoop, want je kan overwegen om de keuze te maken voor non-bancaire financiering. Dit is een vorm van financiering die steeds meer in opkomst is en waar ondernemers vaker dan ooit gebruik van maken.

Non-bancaire financiering

Non-bancaire financiering betekent gewoon dat er sprake is van het zakelijk lenen van geld buiten de bank om. Er zijn allerlei vormen van non-bancaire financiering en deze variëren van crowdfunding tot FFF (family, friends en fans) en van leasing voor objectfinanciering tot een angel investor. Ook factoring is net als venture capital en private equity te zien als een alternatief voor non-bancaire financiering. Er is sprake van een snelgroeiende markt voor het zakelijk lenen van geld buiten de reguliere bankinstellingen om. De alternatieven zijn vooral aantrekkelijk voor de kleine ondernemers. Stichting MKB Financiering heeft onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat maar liefst 40% van de kleine en middelgrote bedrijven op zoek gaat naar een alternatief voor de bank.

Wanneer is non-bancaire financiering geschikt?

Je kan natuurlijk altijd eerst aankloppen bij je bank om zakelijk krediet aan te vragen. Of je hebt de keuze om de bank links te laten liggen en direct op zoek te gaan naar een alternatief. Voor welk soort non-bancaire financiering je dan het beste kiest, is afhankelijk van waar je de lening of investering voor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een nieuw product in de markt zetten of ben je een startende ondernemer? In een dergelijke situatie is crowdfunding een uitstekende keuze. Daarmee haal je geld op onder belangstellenden die in je bedrijf of product geloven en daarom bereid zijn je een lening te verstrekken. Ben je een startup dan kan het interessant zijn om de interesse te wekken van een angel investor. Heb je een beperkt bedrag nodig voor je bedrijf dan is het te overwegen om bij familie of vrienden aan te kloppen.

Mijnzzp.nl