Zonder moeten op blote voeten Rouw en verlies coaching

In 2009 verloor ik plotseling mijn moeder, en in 2017 mijn vader, beiden aan een hartstilstand. Deze ingrijpende gebeurtenissen hebben mijn kijk op gezondheid voorgoed veranderd. Ik werd plotseling overvallen door de angst dat ik ook op elk moment het slachtoffer zou kunnen worden van een hartstilstand. Dit was iets wat ik koste wat kost wilde voorkomen. Dus zette ik alles op alles om mezelf uit de risicogroep voor hart- en vaatziekten te houden.

Na een uitgebreide bloedtest, met alle bijbehorende resultaten, begon ik met afvallen en ging ik meer bewegen.
Tegelijkertijd besloot ik me minder zorgen te maken over zaken waar ik geen controle over had, maar die me wel constant stress bezorgden.

Vaak draaiden deze zorgen om gebeurtenissen uit het verleden, zoals een beëindigde relatie, of om mogelijke toekomstscenario's, zoals "Wat als ik een ongeluk krijg en niet thuiskom?". Dit waren zaken waarop ik weinig tot geen invloed had. Wat in het verleden was gebeurd, kon ik niet veranderen (hoewel ik er wel van had geleerd), en speculeren over "wat als?" zou de toekomst niet veranderen.

Dit voortdurende gevoel van gejaagdheid leidde tot slechte nachtrust (ik bleef maar piekeren) en had constant hoofdpijn. Mijn geduld raakte op, ik schopte tegen van alles aan, en ik had moeite om positieve aspecten in het leven te zien. Mijn energieniveau daalde drastisch en ik verloor mijn enthousiasme voor veel dingen.

Pas nadat de meeste zaken rondom het overlijden van mijn vader waren afgehandeld, kreeg ik de ruimte om echt naar binnen te kijken. Ik stelde mezelf vragen als: "Waar sta ik in het leven? Wat wil ik bereiken? Hoe kan ik dat realiseren en wat moet ik daarvoor doen?" Na diepgaande gesprekken met mezelf, mijn partner en een zeer goede vriendin en collega, besloot ik in december 2017 dat het tijd was voor een totale verandering.

Ik benaderde vrijwel elke situatie sindsdien met mijn persoonlijke motto: "Waar je energie in steekt, groeit." Telkens wanneer ik voor een uitdaging stond, stelde ik mezelf de vraag: "Heeft het zin om me hier druk over te maken? Verandert dat iets aan de situatie en helpt het mij?" En elke keer luidde het antwoord: NEE.

Door deze nieuwe benadering begon ik mijn leven met meer rust en helderheid te beleven. Ik ontdekte dat het loslaten van onnodige zorgen en piekeren me hielp om mijn energie te richten op wat echt belangrijk was. Dit bracht positieve veranderingen in mijn gezondheid, mijn humeur en mijn kijk op het leven. Het was een keerpunt dat me leerde dat innerlijke rust en positieve energie de sleutels zijn tot een gezonder en gelukkiger leven.

Door consequent de principes van deze motto's toe te passen, kon ik mijn eigen positieve mindset ontwikkelen en me volledig richten op de vraag: "Hoe kan ik mijn doel bereiken?" Op dat moment was mijn doel een leven zonder lage rugpijn, dus begon ik uit te zoeken welke stappen ik moest nemen om dat te bereiken. De oplossing bleek verrassend eenvoudig: Trek je schoenen uit! Na het verzamelen van meer informatie besloot ik vanaf dat moment mijn schoenen aan de kant te zetten en mijn leven op blote voeten voort te zetten.

Hoewel ik van de ene op de andere dag besloot om een verandering door te voeren, heb ik er gedurende een half jaar aan gewerkt. Mijn lichaam was in eerste instantie niet gewend aan natuurlijk lopen, wat resulteerde in klachten aan mijn onderbenen. Ondanks deze uitdagingen heb ik volgehouden! Na verloop van tijd merkte ik dat zowel mijn lage rugpijn als mijn onderbeenklachten verdwenen waren. Dit bracht me enorm veel blijdschap en trots, omdat ik de moed had om door te zetten!

In maart 2020, toen de wereld werd getroffen door de Corona pandemie, begon ik mezelf opnieuw af te vragen: "Wat wil ik?" Het antwoord was helder. Mijn verlangen was om de hele dag buiten te zijn, wandelen en vrouwen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een positieve mindset tijdens en na hun rouwproces. Mijn missie is om hen te helpen weer de controle over zichzelf en hun leven te krijgen. 

In april 2021 besloot ik actie te ondernemen en begon ik met een opleiding tot wandelcoach. In september 2021 behaalde ik mijn diploma en zette ik mijn passie in beweging! Want zoals het gezegde luidt: "Als je niets doet, gebeurt er niets." 

 

Dit is typisch José

>> Ik ben een open, enthousiaste persoon met een positieve kijk op het leven, maar uiteraard heb ik ook wel eens mindere dagen. Mijn no-nonsense mentaliteit zorgt ervoor dat ik altijd zeg wat ik denk, zonder omwegen. Deze directheid bespaart me energie en tijd, die ik vervolgens elders nuttig kan besteden.

>> Een van mijn kernwaarden is respect voor anderen, en ik richt me liever op het begrijpen van mensen dan op oordelen. Door inzicht te krijgen in waarom mensen zich gedragen zoals ze doen, kan ik me beter inleven in hun wereld.

>> Voor mij is authenticiteit het mooiste wat iemand kan zijn. Ik behandel mensen zoals ik zelf behandeld wil worden en daag ze graag uit om buiten hun comfortzone te stappen. Met een vleugje humor weet ik vaak zelfs moeilijke situaties positief te benaderen, en dat wordt vaak gewaardeerd.

>> Ik geloof sterk in het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Mijn motto is: "Alles zit in je voeten!" Ik doel hiermee op de duizenden zenuwuiteinden in onze voeten. Bij klachten zoals lage rugpijn kunnen zich chemische stoffen ophopen rond deze zenuwuiteinden. Voetreflexologie kan deze punten masseren om deze stoffen af te voeren, maar ook gewoon op blote voeten lopen kan dit effect hebben. Een echte win-winsituatie! (met uitzondering van enkele gevallen).

>> Een tevreden cliënt heeft mij omschreven als een eerlijke, openhartige, positieve, nuchtere en
no-nonsense professional.

Mijn visie op rouw- en verlies verwerking

"Waar je energie in steekt, groeit!" en "Als je niks doet, gebeurt er niks".

Het is van essentieel belang om in beweging te komen om verandering te bewerkstelligen. Daarna is het aan jou om te bepalen waar je je energie op richt. Wanneer je je blijft richten op het negatieve, zul je meer negatieve emoties ervaren. Daarentegen, als je je aandacht richt op het positieve, zul je meer positieve ervaringen aantrekken. Dit betekent niet dat je het negatieve moet negeren of ontkennen; het gaat erom hoeveel aandacht en energie je eraan besteedt.

Door bewust te kiezen waar je je energie in steekt, kun je een gezonde balans vinden in de verwerking van rouw en verlies. Dit kan je helpen om veerkrachtiger en positiever in het leven te staan.

Als je me zou kennen, zou je weten dat...

>> ik dol ben op toetjes! Mijn favorieten zijn ijs met een flinke toef slagroom, maar je kunt me ook gerust midden in de nacht wakker maken voor een verrukkelijke bastogneparfait met een vleugje karamelsaus, een warme brownie vergezeld van vanille-ijs, of een heerlijke marsmousse overgoten met romige witte chocoladesaus.

>> ik eigenlijk begon als kapster. Na een driejarige opleiding en 15 maanden in een kapsalon te hebben gewerkt, besefte ik echter dat dit niet mijn roeping was. Hoewel ik al tijdens mijn opleiding merkte dat het niet bij me paste, hield ik vol om niemand teleur te stellen. Maar uiteindelijk belandde ik thuis met een depressie en nam ik na een half jaar de moeilijke beslissing om ontslag te nemen.

>> ik in 2014 schildklieroperatie onderging vanwege onrustige cellen, en sindsdien leef ik zonder medicijnen, met slechts 1/3 van mijn schildklier nog over. Ik beschouw mezelf als gezegend met een sterk zelfherstellend vermogen.

>> ik sinds 2017 volledig op blote voeten leef, ongeacht het seizoen. Of ik nu naar de winkel ga, mijn huisarts bezoek of op visite ga, ik doe het allemaal op blote voeten. En wist je dat gemiddeld één op de vier vrouwen elk jaar zo'n vier paar schoenen koopt, met een prijskaartje van € 75,- per paar? Dit levert mij jaarlijks een besparing van maar liefst € 300,- op!

>> creativiteit door mijn aderen stroomt, en ik al van alles gemaakt heb, van tassen van oude dekbedovertrekken en gordijnen tot gehaakte sjaals, prachtige mandala's en mixed media kunstwerken.

>> ik niet bepaald fan ben van autorijden en koken, maar ik er toch het beste van maak met een lekker muziekje op de achtergrond. Eten verschijnt helaas niet vanzelf op mijn bord, dus koken hoort erbij, zij het met enige tegenzin.

>> ik, in tegenstelling tot veel anderen, geen huisdieren heb en ik bewust kindervrij ben. Mijn passie ligt elders, namelijk bij het ondersteunen van goede doelen. Ik ben een trotse donateur van zowel de Hartstichting als het KWF en zet me regelmatig extra in om geld in te zamelen voor medische doorbraken, verbeterde behandelingen, snelle hulp in noodsituaties en betere zorg voor het hart.

Mijnzzp.nl