Team Mijnzzp

Kerstpakket

De bedrijvigheid rondom kerstpakketten is in volle gang. Het is voor werkgevers een traditie om aan personeel kerstpakketten te geven, maar als zzp'er heb je natuurlijk ook de mogelijkheid daaraan mee te doen. Bijvoorbeeld door kleine kerstpakketten aan klanten beschikbaar te stellen of aan een opdrachtgever te schenken. Als je van plan bent als zzp'er een kerstpakket weg te geven, is het dan wel handig om te weten hoe het zit met de belasting.

Inhoudsopgave
Kerstpakket en btw
Kosten kerstpakketten aftrekken
Acquisitiemiddel voor potentiële klanten

Kerstpakket en btw

Je hebt als zzp'er de mogelijkheid om de betaalde btw over kerstpakketten af te trekken. Er geldt echter wel een grens met betrekking tot de aftrek van btw. Indien je namelijk per relatie meer dan 227 euro exclusief btw aan een kerstpakket of relatiegeschenk besteedt, is de btw niet meer af te trekken. De btw is wel aftrekbaar als je dus onder dit drempelbedrag blijft.

Kosten kerstpakketten aftrekken

Het is natuurlijk een leuk gebaar als je kerstpakketten uitdeelt als zzp'er. Je klanten of opdrachtgevers waarderen dat uiteraard. De Belastingdienst ziet een kerstpakket echter vooral als een relatiegeschenk. Dat betekent dat er een beperking zit op de kosten die voor aftrek in aanmerking komen. Je mag 80% van de uitgaven aan kerstpakketten van je winst uit onderneming aftrekken. De Belastingdienst beschouwt de overige 20% niet als kosten en dit deel is dus niet aftrekbaar.

Acquisitiemiddel voor potentiële klanten

Maak je gebruik van de gelegenheid om kerstpakketten als zzp-er uit te delen als acquisitiemiddel met als doel nieuwe klanten te werven? In dat geval ziet de Belastingdienst het niet als relatiegeschenk, maar als acquisitiemiddel. Het voordeel is dat je dan wel de gelegenheid hebt om de kosten volledig af te trekken. Dat is dus een gunstige optie voor ondernemers met een eenmanszaak.

Als je van acquisitiemiddelen gebruikmaakt, zoals het weggeven van kerstpakketten aan potentiële klanten is het wel belangrijk om met de AVG-privacyregels rekening te houden. Wil je klanten of zakelijke relaties verblijden met een kerstpakket, wacht dan niet te lang met bestellen. Dan weet je zeker dat er nog een ruime keuze beschikbaar is.

Mijnzzp.nl