Team Mijnzzp

Bouwplaats

Er zijn veel bouwvakkers die als zzp-er werkzaam zijn in de bouw. De werkzaamheden in de bouw bestaan doorgaans uit werk, waarbij er sprake is van lichamelijke belasting. Ben je in dienst bij een bouwbedrijf dan zorgt de werkgever ervoor dat je ergonomisch werkt. Als zzp-er moet je dat allemaal zelf uit zien te vinden. Het is echter wel belangrijk dat je als zzp-er daar aandacht aan besteedt. Neem je geen maatregelen om ergonomisch te werken dan pleeg je als het ware roofbouw op je lichaam. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen en daarom vind je hier informatie om als zzp-er in de bouw ergonomisch te werken.

Maak gebruik van ergonomische hulpmiddelen

Er zijn in de bouwsector verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar die je werk als zzp-er fysiek minder belastend maken. Loop jij bijvoorbeeld altijd met een zware gereedschapskist in de hand over de bouwplaats? Deze fysieke belasting is een keer niet erg, maar wel als je dat dagelijks meerdere malen doet. Er is hiervoor een simpele en doeltreffende oplossing beschikbaar in de vorm van een gereedschapswagen. Ben je timmerman dan is het handig om over een werktafel te beschikken die aansluit bij je werkzaamheden. Bijvoorbeeld door voor van een werktafel met wielen gebruik te maken. Moet je vaak knielen als stratenmaker? Denk niet alleen aan je houding, maar draag ook kniebeschermers en maak gebruik van een bestratingsmachine. Zo is een trolley weer een handig ergonomisch hulpmiddel als je als zzp installateur aan het werk bent.

Denk aan je lichaamshouding

Er zijn algemene ergonomische hulpmiddelen beschikbaar, maar ook specifieke middelen per beroepsgroep. In aanvulling op de hulpmiddelen is het altijd van belang om aan je lichaamshouding te denken. Moet je bijvoorbeeld zware goederen tillen? Til dan met een rechte rug en ga dan door je knieën. Het is om de fysieke belasting te beperken aan te raden om het object zo dicht als mogelijk bij je lichaam te tillen. Wissel werkzaamheden af en neem regelmatig pauze als je als zzp-er in de bouw repeterend werk uitvoert. Met hulpmiddelen en met de juiste werkhouding kan jij als zzp-er in de bouw ergonomisch werken.

Mijnzzp.nl