Team Mijnzzp

Ondernemers

Als zelfstandig ondernemer kun je tegenwoordig prima zelf de administratie bijhouden. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's die je hierbij kunnen helpen, zoals E-boekhouden, Rompslomp en MoneyMonk. Onderling verschillen de programma's niet veel van elkaar, echter kunnen er wel verschillen zijn. Op onze vergelijkingspagina kun je de verschillen tussen de programma's bekijken en een keuze maken welk programma het beste bij jouw onderneming past. Het gebruiken van een online boekhoudprogramma maakt het bijhouden van de administratie eenvoudiger, sneller en vooral overzichtelijker.

Inhoudsopgave
Zelf de administratie bijhouden als zzp'er
Boekhoudprogramma's kunnen steeds meer
Hybride boekhouden is ook mogelijk
Niet alle zzp'ers zijn hetzelfde
Hoe maak je een keuze?

Zelf de administratie bijhouden als zzp'er

Er zijn veel zzp'ers die zelf hun boekhouding bijhouden. Dit is helemaal niet moeilijk en kan zelfs leuk zijn. Je hoeft hierbij niet veel kennis te hebben van boekhouden, want de programma's doen het werk voor je. Het is wel belangrijk dat je weet hoe de programma's werken en wat ze precies voor jou kunnen betekenen. Als je de programma's goed gebruikt, bespaar je veel tijd en geld.

Boekhoudprogramma's kunnen steeds meer

Het is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit om zelf je administratie bij te houden. Er zijn steeds meer boekhoudprogramma's beschikbaar die je kunt gebruiken om alles eenvoudig bij te houden. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om zelf de administratie bij te houden, zonder dat je een accountant of boekhouder hoeft in te schakelen. Met steeds meer boekhoudprogramma's is het bijvoorbeeld mogelijk om eenvoudig de aangifte inkomstenbelasting te doen. Ook het scannen van losse facturen en het uploaden naar de administratie is tegenwoordig mogelijk.

Hybride boekhouden is ook mogelijk

Boekhoudprogramma's maken het mogelijk om zelf je administratie bij te houden, maar er zijn ook zzp'ers die hybride boekhouden. In dat geval maak je ook gebruik van een boekhouder of accountant, maar je houdt zelf ook een deel van de administratie bij. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je te maken hebt met een complexe financiële administratie. In dat geval is het fijn om zelf je administratie bij te houden, maar het is ook belangrijk dat er iemand is die je kan helpen met de meer ingewikkelde zaken.

Niet alle zzp'ers zijn hetzelfde

Niet alle zzp'ers zijn hetzelfde en dus is er ook niet één boekhoudprogramma dat voor iedereen geschikt is. Zoals eerder gezegd, kun je op onze vergelijkingspagina de verschillen tussen de programma's bekijken en een keuze maken welk programma het beste bij jouw onderneming past. Het is belangrijk dat je een boekhoudprogramma kiest die aansluit bij de grootte van je onderneming en de complexiteit van je administratie. Als je een eenvoudige administratie hebt, is een simpel boekhoudprogramma vaak voldoende. Heb je echter een complexe administratie, dan is het aan te raden om een uitgebreider programma te kiezen.

Hoe maak je een keuze?

Als je niet weet welk boekhoudprogramma het beste bij jouw onderneming past, kun je de volgende punten meenemen in je keuze:

  • Kijk naar de kosten van het programma. Sommige programma's zijn bijna gratis, maar voor andere programma's moet je meer betalen. Kies een programma dat binnen je budget past.
  • Bekijk of het programma eenvoudig te gebruiken is. Sommige programma's zijn makkelijker in gebruik dan andere. Kies een programma dat bij je past.
  • Bekijk de mogelijkheden van het programma. Sommige programma's hebben meer mogelijkheden dan andere. Kies een programma waarmee je alles kunt doen wat je wilt.
  • Probeer verschillende programma's uit. Alle aanbieders maken gebruik van een gratis proefperiode.

Mijnzzp.nl