Team Mijnzzp

Vrijwilliger

Er zijn steeds meer bedrijven die aandacht besteden aan sociaal ondernemen en daar tijd voor vrijmaken. Zo heb je ook als zzp'er de mogelijkheid om je steentje bij te dragen en vrijwilligerswerk te verrichten. Het principe van vrijwilligerswerk is dat je voor een evenement, stichting of vereniging onbetaalde werkzaamheden verricht. Wil je als zzp'er vrijwilligerswerk gaan doen dan zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden.

Inhoudsopgave
Vrijwilligerswerk en urencriterium
Relatie vrijwilligerswerk en onderneming
Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligerswerk en urencriterium

Het is goed om te weten dat de uren die je als zzp'er besteedt aan vrijwilligerswerk mee mogen tellen voor het urencriterium. Bijvoorbeeld als je als ondernemer gratis je kennis en ervaring inzet als bestuurslid van een vereniging, zoals een ondernemersvereniging. Het meetellen van de uren om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen, kan wat dat betreft gunstig zijn. Dit is het geval als je 100 uur per jaar als zzp'er vrijwillig werkt en met je onderneming een totaal van 1.150 uren bezig bent.

Relatie vrijwilligerswerk en onderneming

Door de vrijwillige uren mee te tellen, kom je boven de grens van het urencriterium en profiteer je van fiscale ondernemersvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Het is alleen wel belangrijk dat de relatie tussen je onderneming en het vrijwilligerswerk aannemelijk maakt. Denk daarbij aan het vrijwillig organiseren van een netwerkevenement waar ondernemers uit je branche zich voor aanmelden. Ben je vrijwillig penningmeester bij de plaatselijke volleybalclub, maar heb je een schildersbedrijf? In dit geval is er geen relatie tussen het vrijwilligerswerk en je bedrijf en tellen de vrijwilligersuren niet mee voor het urencriterium.

Vrijwilligersvergoeding

Doe je vrijwilligerswerk dan mag je daarvoor een vrijwilligersvergoeding voor ontvangen. Er zijn wel maximale bedragen per uur, maand en jaar aan verbonden. In 2023 is het maximale bedrag per maand € 190 tot maximaal € 1.900 per jaar. Deze vrijwilligersvergoedingen zijn niet belastbaar en dus belastingvrij. Krijg je ook een onkostenvergoeding dan telt dit bedrag mee voor de maximale vergoeding. Als je voor een ANBI-instelling vrijwilligerswerk verricht en je afziet van een vergoeding dan mag je dit bedrag dat je niet hebt ontvangen als gift aftrekken van de inkomstenbelasting.

Mijnzzp.nl