Team Mijnzzp

Fouten boekhouden

Je hebt veel vrijheid als ondernemer, maar toch ook een aantal verplichtingen. Denk maar aan het voeren van een boekhouding net als aan het doen van de aangifte voor de btw en inkomstenbelasting. Ben je een zzp'er die zelf de boekhouding doet of gaat doen als je een bedrijf start, dan is het belangrijk om dit op een efficiënte manier te doen. Behoed je bovendien voor het maken van veelvoorkomende fouten bij het boekhouden.

Inhoudsopgave
1.  Slordig boekhouden
2. Niet regelmatig boekhouden
3. Niet verdiepen in fiscale voordelen

1.  Slordig boekhouden

Je cijfers moeten kloppen, want daar baseer je de aangifte voor de btw en inkomstenbelasting op.  Het slordig bijhouden van de boekhouding werkt fouten in de hand. Bijvoorbeeld als je bonnetjes niet overzichtelijk bewaard, maar deze overal en nergens laat rondslingeren. Of door het niet nauwkeurig verwerken van gegevens. Dit komt nogal eens voor als je nog van Excel gebruikmaakt om te boekhouden. Er is hiervoor een ideale oplossing beschikbaar in de vorm van een boekhoudprogramma. Dit maakt het boekhouden een stuk gemakkelijker, efficiënter en bovendien is de kans dat je een foutje maakt maar heel klein.

2. Niet regelmatig boekhouden

De financiële administratie van je bedrijf is belangrijk en niet alleen voor fiscale zaken, maar ook om inzicht te krijgen in de mate van succes. Het is een veelgemaakte fout van zzp'ers om niet met regelmaat de boekhouding bij te houden. Bijvoorbeeld door de administratie weken achtereen te laten liggen om dan een keer weer op te pakken en fanatiek aan de slag te gaan. Het is veel beter om vaste momenten in te plannen om je boekhouding bij te houden. Maak daar ook ruimte voor vrij en neem er de tijd voor.

3. Niet verdiepen in fiscale voordelen

Het is zeker aan te raden om niet de fout bij het boekhouden te maken dat je geen inzicht hebt in fiscale voordelen. Je loopt letterlijk geld mis als je de fiscale voordelen niet kent. Nu hoef je niet alle belastingregels uit je hoofd te leren, maar het is wel raadzaam om bij bepaalde beslissingen te kijken of daar fiscale voordelen aan gekoppeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of aan de startersaftrek als je net met je bedrijf bent begonnen.

Mijnzzp.nl