Team Mijnzzp

Efficiente boekhouding

Ben je een ondernemer die zelf de boekhouding doet of wilt gaan doen dan zijn er een aantal praktische tips die je helpen. De eerste belangrijke stap is een goed online boekhoudprogramma op te zoeken die de basis vormt voor het gemakkelijk bijhouden van de administratie. Maak een vergelijking tussen meerdere boekhoudprogramma’s en let daarbij op de functionaliteiten. Zo maak je een keuze voor boekhoudsoftware die perfect is afgestemd op jouw onderneming. Maak daarna gebruik van de beste tips die betrekking hebben op een efficiënte boekhouding.

Kies een vaste dag voor je administratie

Het kiezen van een vaste dag voor het bijhouden van je administratie zorgt voor structuur. Op deze manier voorkom je dat je bij elke te verrichten mutatie wordt afgeleid van de werkzaamheden voor je bedrijf. Plan daarom een vaste dag in waarop je bijvoorbeeld de betaalde facturen in je boekhoudprogramma verwerkt en facturen verstuurt. Er zijn bovendien altijd terugkerende financiële situaties, zoals het doen van de btw-aangifte. Deze kan je eveneens inplannen op een vaste dag. Bijvoorbeeld op de laatste dag van het kwartaal en de eerste dag van de btw-aangifte.

Verbeter je boekhouding met automatisering

Er is een manier om je boekhouding nog efficiënter in te richten met boekhoudsoftware. Een boekhoudprogramma biedt bijvoorbeeld vaak de mogelijkheid om de software te koppelen met andere systemen. Het scheelt je veel tijd als het boekhoudprogramma te koppelen is met je webshop of met het voorraadsysteem. Er vindt dan tussen deze programma’s communicatie plaats, zodat de gegevens geautomatiseerd worden verwerkt.

Maak optimaal gebruik van de functionaliteiten

Boekhoudprogramma’s bieden allerlei verschillende functionaliteiten, zoals een koppeling met andere systemen. Daarnaast voorziet de boekhoudsoftware in de mogelijkheid om gegevens kant-en-klaar aangeleverd te krijgen. Houd je netjes de boekhouding bij dan staat de btw-aangifte aan het einde van het kwartaal al praktisch voor je klaar. Zo heb je ook de mogelijkheid om na afloop van een boekjaar de winst- en verliesrekening in een keer te produceren. Bovendien kan je het debiteurenbeheer zo efficiënt mogelijk maken, want je boekhoudprogramma geeft aan wanneer er een betaaltermijn is overschreden. Je kan dan direct een herinnering sturen.

Mijnzzp.nl