Team Mijnzzp

Samenwerken

Als zzp'er kan het voorkomen dat je samen werkt met andere zelfstandigen. Er zijn immers veel voordelen te behalen door samen te werken met iemand die zich in dezelfde situatie bevindt als jij. Je kunt bijvoorbeeld kennis en ervaring delen, samen aan projecten werken, en elkaar helpen als dat nodig is. Binnen de bouwsector zijn bijvoorbeeld veel zelfstandige elektriciens, timmerlieden en loodgieters. Dit zijn allemaal vaklieden die vaak samenwerken aan projecten.

Een ander voordeel van samenwerken met andere zelfstandigen is dat je je kosten kunt drukken. Dit komt doordat je middelen kunt delen, zoals gereedschap en apparatuur. Als je erover denkt om met andere zelfstandigen samen te werken, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste is het belangrijk om een goede verstandhouding en relatie op te bouwen met de mensen met wie je gaat samenwerken.

Je zult daarnaast ook duidelijke afspraken moeten maken over het werk dat jullie gaan doen, de kosten die ermee gemoeid zijn, en hoe jullie de winst gaan verdelen. Ten slotte is het ook belangrijk om een contract op te stellen waarin de voorwaarden van jullie overeenkomst zijn vastgelegd. Dit zal helpen om misverstanden of problemen in de toekomst te voorkomen.

Samenwerken zonder vennootschap onder firma

Als zzp'er kun je gewoon samenwerken met andere zzp'ers op projectbasis, zonder een juridisch partnerschap op te zetten. Dit is de eenvoudigste manier om samen te werken. Je kunt gewoon onderling afspreken hoe je samenwerkt en wat je in rekening brengt. Misschien wil je jullie overeenkomst wel schriftelijk vastleggen, om later misverstanden te voorkomen.

De overeenkomst kan ook aangeven wie waarvoor verantwoordelijk zal zijn en hoe eventuele risico's worden verdeeld. Wanneer je een opdracht in het geheel gaat uitbesteden aan een andere zzp'er, dan kan het wel belangrijk zijn om gebruik te maken van een modelovereenkomst tussenkomst.

Mijnzzp.nl