Team Mijnzzp

Kantoorbenodigdheden

Belastingambtenaren die gebruik maken van de riante vertrekregeling kunnen direct weer als zzp-er ingehuurd worden door de belastingdienst. Met deze boodschap kwam Staatssecretaris Wiebes onlangs naar buiten tijdens een debat in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Wiebes geeft aan dat deze constructie onwenselijk is, maar dat hij deze niet kan tegenhouden. In het verleden was het verboden dat oud-ambtenaren op deze manier ingehuurd werden om belangenverstrengeling of vriendjespolitiek te voorkomen. Oud-ambtenaren mocht in het verleden minimaal twee jaar niet ingehuurd worden als zzp-er zodra ze vertrokken als werknemer. Inmiddels is dit verbod opgeheven door minister Blok. Vanaf 1 januari 2016 mogen oud-ambtenaren direct weer ingehuurd worden.

Het opheffen van deze draaideurconstructie komt op een ongelukkig moment, omdat veel zzp-ers grote moeten hebben met de nieuwe wet DBA. Wanneer de belastingdienst vertrekkende ambtenaren direct weer zal inhuren als zzp-er is dit op zijn minst bizar te noemen. De oud-ambtenaren hebben immers een riante vergoeding gekregen. Daarnaast is het niet uit te leggen aan alle zzp-ers dat de belastingdienst dit toestaat. Het is de belastingdienst zelf die veel modelovereenkomsten afkeurt, omdat zzp-ers in hun ogen geen zelfstandig ondernemers zijn.

Het zal de belastingdienst sieren als ze er alles aan doen om vriendjespolitiek en belangenverstrengeling te voorkomen. Minister Blok geeft ook aan dat alles gedaan moet worden om te voorkomen dat oud-ambtenaren op deze manier opnieuw ingehuurd worden als zzp-er door de belastingdienst. Volgens minister Blok geeft dit een verkeerd signaal af en kan er op deze manier sprake zijn van imagoschade.

Mijnzzp.nl