Team Mijnzzp

Oud schoolbord

Ruim 37 procent van alle zzp-ers die ingehuurd werden door de Hogeschool Utrecht hoeven niet meer terug te komen als zzp-er in het nieuwe collegejaar. De Hogeschool Utrecht maakt gebruik van ongeveer 1082 zzp-ers, waarvan 37 procent (400 zzp-ers) niet meer ingehuurd zal worden. De overige zzp-ers worden door de Hogeschool Utrecht in dienst genomen of gaan bijvoorbeeld aan het werk via een payrollbedrijf. De Hogeschool Utrecht heeft van de Belastingdienst te horen gekregen dat er sprake is van een hoge mate van schijnzelfstandigheid, is te lezen in het onafhankelijke blad van de HU, Trajectum. Deze zogenaamde schijnzelfstandigheid heeft alles te maken met de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die dit moet voorkomen.

In een reactie op het artikel heeft de Hogeschool Utrecht aangegeven de ontwikkelingen zorgelijk te vinden, omdat er volgens de Hogeschool Utrecht op deze manier belangrijke kennis en ervaring verloren gaat. Volgens de Hogeschool Utrecht is het wel positief dat diverse zzp-ers zich hebben gebonden aan de school, omdat ze nu in dienst zijn van de Hogeschool Utrecht. Ongeveer 128 zzp-ers komen in dienst van de Hogeschool Utrecht, waarvan 81 personen een vast dienstverband hebben gekregen.

Vorige week hebben wij ook al een artikel schreven over dit onderwerp, waaruit blijkt dat er momenteel een bloedbad gaande is met betrekking tot zzp-contracten. De vervanger van de VAR, de zogenaamde modelovereenkomst, maakt behoorlijk wat los onder de zzp-ers en opdrachtgevers. Opdrachtgevers blijken in steeds meer gevallen te kiezen voor zekerheden en willen schijnzelfstandigheid op alle manieren voorkomen.

Mijnzzp.nl