Team Mijnzzp

Interim-zzp

Ben je een ondernemer die altijd gewerkt heeft voor verschillende opdrachtgevers? Dan kan je ook een keuze maken om als interim zzp aan de slag te gaan. Of als je een bedrijf wilt beginnen, is dit uiteraard eveneens een optie. Je vervult als interim zzp op tijdelijke basis een functie bij een opdrachtgever. Dit kan via een detacheringsbureau, waar je dan als zzp'er een contract mee afsluit of door zelf op zoek te gaan naar opdrachtgevers. Er is in deze krappe arbeidsmarkt veel vraag naar interim zzp'ers, maar het is wel belangrijk om te weten dat er een aantal valkuilen zijn.

Er is altijd voldoende werk beschikbaar

In een krappe arbeidsmarkt is er vrijwel altijd voldoende werk beschikbaar als interim zzp. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat opdrachten niet altijd zomaar op elkaar aansluiten. Dit betekent dat je voor het einde van een opdracht het beste al vroegtijdig op zoek kan gaan naar een nieuwe klus. Lukt het niet om opdrachten als interim zzp op elkaar te laten aansluiten? In dat geval is het raadzaam om deze tijd nuttig te besteden. Je kan bijvoorbeeld een cursus volgen om je kennis uit te breiden.

Te laag uurtarief rekenen

Je verdient waarschijnlijk goed als interim zzp, maar het is aan te raden om jezelf niet direct rijk te rekenen. Je hebt als ondernemer namelijk te maken met de afdracht van belasting en moet rekening houden met je pensioenopbouw. Denk dus goed na over het uurtarief en zorg dat niet alleen alle kosten gedekt zijn, maar ook je andere uitgaven. Bouw tevens een buffer op om de periode te overbruggen, waarin je tijdelijk geen opdracht hebt als interim zzp. Doe gerust ook eerst onderzoek naar wat het uurtarief is dat anderen in gelijke functies hanteren.

Geen boekhouding bijhouden

Je dient als interim zzp je administratie goed bij te houden. Je hebt tenslotte een bedrijf en daar gelden bepaalde verplichtingen voor. Houd je geen boekhouding bij dan kan je geen verantwoording afleggen van je inkomsten aan de Belastingdienst. Maak gebruik van een online boekhoudprogramma dat het gemakkelijk maakt om aan je administratieve verplichtingen te voldoen.

Mijnzzp.nl