Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zuidas Amsterdam

De wet-DBA, die eerder al opgeschort is tot 1 januari 2018, wordt opgeschort tot minimaal 1 juli 2018. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën afgelopen week bekend gemaakt. Deze verlenging is volgens de staatssecretaris nodig omdat zzp-ers en opdrachtgevers dan meer tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe wet en omdat er momenteel nog geen nieuw kabinet is. Dit betekent dat de belastingdienst niet zal handhaven op de wet-DBA tot 1 juli 2018. Dit is overigens alleen het geval bij goedwillende zzp-ers en opdrachtgevers, omdat eerder al door staatssecretaris Wiebes is aangegeven dat er geen sprake mag zijn van fraude.

De wet-DBA is eerder opgeschort omdat er veel onduidelijkheden zijn rondom de wet-DBA, waardoor veel zzp-ers geen of minder opdrachten krijgen. Opdrachtgevers zijn terughoudend geworden met de inhuur van zzp-ers omdat de gevolgen niet duidelijk zijn. Opdrachtgevers geven aan dat ze bang zijn dat ze met terugwerkende kracht naheffingen moeten betalen en mogelijk boetes krijgen als blijkt dat er sprake is van een dienstverband. De belastingdienst heeft al diverse malen aangegeven strenger te gaan controleren om misbruik, zoals schijnconstructies, te voorkomen.

Door deze nieuwe uitstelling van de wet-DBA zal het nog een langere periode duren voordat er duidelijkheid komt voor zzp-ers en opdrachtgevers, wat verdere schade kan veroorzaken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat steeds meer zzp-ers moeite hebben met het verkrijgen van opdrachten, omdat opdrachtgevers binnen bepaalde branches eerst meer duidelijkheid willen voordat ze bereid zijn om zzp-ers in te huren. Vooral binnen de ICT-sector, het onderwijs en de financiële dienstverlening ervaren zzp-ers problemen met de wet-DBA.

Mijnzzp.nl