Team Mijnzzp

Zakelijke partner

Heb je plannen om met een zakelijke partner een bedrijf te starten? Dan is het mogelijk om een vennootschap onder firma (vof) op te richten. Dit is een rechtsvorm waarbij er meerdere personen voor de bedrijfsvoering verantwoordelijk zijn. Elk van de eigenaren is een vennoot en deze zijn samen aansprakelijk. Je richt de vof op bij de Kamer van Koophandel en bedenkt daarvoor een bedrijfsnaam. Het is niet nodig om naar de notaris te gaan, maar wel belangrijk om tussen vennoten afspraken schriftelijk vast te leggen.

Inhoudsopgave
Ultimate benefical owners inschrijven
Beide vennoten zijn aansprakelijk
Afspraken vastleggen

Ultimate benefical owners inschrijven

Richt je een vennootschap onder firma op dan is het nodig om de belanghebbenden als ultimate beneficial owners in te schrijven. De term UBO is hierop van toepassing en betreft belanghebbenden die voor meer dan 25% aan te wijzen zijn als vermogen gerechtigde van het bedrijf. De Kamer van Koophandel heeft voor de inschrijving van deze belanghebbenden een speciaal UBO-register beschikbaar. De inschrijving van de vof en in het UBO-register start met een voorinschrijving via internet. Daarna maak je een afspraak bij de KvK en betaal je 75 euro. Dit is een eenmalig bedrag.

Beide vennoten zijn aansprakelijk

Bij een vof die is opgericht door twee zakelijke partners zijn beide vennoten aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid heeft betrekking op schulden en op overige verplichtingen. Hierbij is er geen onderscheid als het gaat om wie van de vennoten bijvoorbeeld een lening heeft afgesloten. Bij het niet nakomen van verplichtingen hebben schuldeisers de mogelijkheid om deze te verhalen op beide vennoten. Dit betekent in de praktijk dat de schuld ook te verhalen is op privévermogen.

Afspraken vastleggen

Het is bij het oprichten van een vof belangrijk om afspraken vast te leggen. Je kan hier een vof-contract voor gebruiken. Om misverstanden te voorkomen is het mogelijk om voor het opstellen van een dergelijk contract een adviseur in te schakelen. In het contract zijn zaken op te nemen over de verdeling van winst, maar ook over de aansprakelijkheid als je deze anders wilt regelen. Daarnaast zijn er afspraken te maken over de klantenportefeuille net als over de goederen inbreng.

Mijnzzp.nl