Team Mijnzzp

Reiskosten

Ben je een zzp'er die opdrachten op locatie van de klant uitvoert, dan is het belangrijk te weten hoe je reiskosten zzp op de factuur zet. Reiskosten zijn namelijk te zien als bedrijfskosten en komen voor fiscale aftrek in aanmerking. Er zijn wel verschillende manieren om als zzp'er met reiskosten om te gaan. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om deze als onkosten in je uurtarief mee te nemen. In dat geval komt het uurtarief inclusief reiskosten op de factuur te staan. In een andere situatie geef je de reiskosten op de factuur afzonderlijk op. Op deze wijze is er een onderscheid voor facturen in de boekhouding tussen het uurtarief en zzp reiskosten.

Inhoudsopgave
Reiskosten op factuur: eigen auto
Reiskosten op factuur: openbaar vervoer
Reistijd op de factuur
Onbelaste reiskostenvergoeding 2024

Reiskosten op factuur: eigen auto

Het is handig om als zzp'er met de opdrachtgever een kilometervergoeding af te spreken, waarbij de reiskosten op de factuur komen te staan. Er zit geen limiet aan de hoogte van de kilometervergoeding, zodat je hierover met de klant in overleg afspraken kan maken. Uiteraard ligt het voor de hand om zelf uit te rekenen wat een passende vergoeding is voor de reiskosten. Denk daarbij aan brandstof als je met de auto reist, maar ook aan afschrijvingskosten en onderhoudskosten.

Reiskosten op factuur: openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer dan zijn deze kosten uiteraard in rekening te brengen bij de opdrachtgever. Maak je gebruik van Mijn OV-chipkaart dan is het handig om een ritoverzicht te downloaden en deze beschikbaar te stellen aan de klant. Je zet de reiskosten op de factuur met berekening van btw en neemt daarvoor het btw-percentage dat van toepassing is op de dienst je levert.

Reistijd op de factuur

Als je met de trein naar de klant op locatie reist dan is het ook mogelijk om de reistijd in rekening te brengen. Doorgaans berekenen zzp'ers in dat geval voor de reistijd als werktijd de helft van het reguliere tarief.

Onbelaste reiskostenvergoeding 2024

Het is verder belangrijk om te weten dat er in 2024 sprake is van een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,23 per kilometer. Dit bedrag is voor zzp'ers aftrekbaar van de winst als je voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt beschouwd.

Mijnzzp.nl