Team Mijnzzp

Elektrisch rijden

Het rijden in een elektrische auto heeft de toekomst, maar wat is de reden waarom je als ondernemer daar nu beter al mee begint?  Het is natuurlijk goed voor het milieu als je elektrisch gaat rijden, maar er zijn nog meer redenen. Je profiteert nu bijvoorbeeld nog van een aantrekkelijke subsidieregeling als je een elektrische auto aanschaft. Bovendien het bijtellingspercentage lager dan wanneer je in een dieselauto of benzineauto rijdt. Zo zijn er nog meer redenen om als ondernemer naar elektrisch rijden over te stappen.

Nieuwe regels emissieloze zones

Een belangrijke reden om naar elektrische rijden over te stappen, is dat er nieuwe regels zijn voor emissieloze zones. Dit betekent in de praktijk dat je vanaf 2025 rekening moet houden met zero-emissiezones in ruim vijfentwintig gemeenten. Rijd je nu in een bestelauto op diesel of in een door benzine aangedreven bedrijfswagen? Daar kom je de genoemde zones in de betreffende gemeenten in 2025 niet meer mee in. In elk geval niet in het geval er sprake is van een bestelauto met emissieklasse beneden Euro 5. Een goede reden dus om nu alvast naar elektrische autorijden over te stappen. De regeling gaat overigens pas in op 1 januari 2028 voor bestelauto’s met emissieklasse 6. Verder zijn er enkele overgangsregelingen van toepassing, zoals voor vrachtwagens tot en met het jaar 2029.

Profiteer van een SEBA subsidie

Er is een SEBA subsidie beschikbaar als je wilt overstappen naar elektrisch rijden. Bijvoorbeeld als je van plan bent om een elektrische bestelwagen te kopen. De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s voorziet in de mogelijkheid om een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen met een korting die kan oplopen tot 5.000 euro. Daar zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals een minimale verkoopprijs van 20.000 euro. Je dient ook de aanvraag voor de subsidie te doen voordat de auto is geleverd of op je naam staat. Schaf je dit jaar nog een elektrische bestelauto aan als ondernemer dan is er een 45% investeringsaftrek van toepassing. Deze aftrek is tevens beschikbaar als je besluit om een elektrische bestelauto te leasen.

Mijnzzp.nl