Team Mijnzzp

Werkplaats

Net als medewerkers in loondienst heb je als zzp'er de mogelijkheid om privé een persoonlijke lening aan te vragen. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een grote uitgave moet doen, zoals voor een verbouwing of voor het kopen van een nieuwe auto. Er zijn doorgaans wel een aantal voorwaarden die de bank of kredietverstrekker stelt als je als zzp'er een persoonlijke lening wilt aanvragen. Dat heeft te maken met de stabiliteit van het inkomen en de zekerheid die de bank wenst. Een voorwaarde kan zijn dat je minimaal drie jaar ondernemer dient te zijn en dat je winstgevend moet zijn.

Inhoudsopgave
Kenmerken persoonlijke lening voor zzp'er
Verantwoord lenen als zzp'er

Kenmerken persoonlijke lening voor zzp'er

De kenmerken van een persoonlijke lening voor zelfstandig ondernemers verschillen niet van een lening voor mensen in loondienst. Het is bijvoorbeeld zo dat je de lening in één keer ontvangt en het hele bedrag tot je beschikking hebt. Je betaalt daarbij iedere maand een deel aflossing en een deel rente. Het bedrag is tijdens de looptijd hetzelfde, zodat je precies weet wat je moet betalen en tot wanneer. Afgeloste bedragen zijn niet weer op te nemen, zoals bij een doorlopend krediet wel mogelijk is. Het is vaak wel mogelijk om boetevrij extra af te lossen, zodat je eerder van de lening af bent.

Verantwoord lenen als zzp'er

Het is uiteraard belangrijk om als zzp'er verantwoord een persoonlijke lening aan te gaan. Dat betekent dat je inkomen zo moet zijn dat de maandelijkse aflossingen geen probleem vormen. Bepaal daarom wat je iedere maand overhoudt om aan aflossing en rente te kunnen betalen. Het is handig om voor jezelf een overzicht te maken met alle inkomsten en uitgaven. Blijkt dat je geld overhoudt? In dat geval is het mogelijk om dat bedrag te missen om je persoonlijke lening terug te betalen.

Je hoeft overigens niet meer te lenen dan nodig, want doe je dat wel dan is je lening onnodig duur. Houd ook rekening met de looptijd, want je krijgt lagere maandlasten als de looptijd langer is. Ga je een persoonlijke lening aan als zzp'er voor een verbouwing dan is er nog een fiscaal voordeel, Dan mag je namelijk de rente van je belastbaar inkomen aftrekken.

Rekeningen

Als ondernemer is het belangrijk dat je de boekhouding op orde hebt.

Dit is vooral het geval wanneer je op zoek bent naar financiering. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Lees ook ons artikel: Opties voor zakelijke financiering?

Mijnzzp.nl