Team Mijnzzp

Gratis boekhoudprogramma

Als startende zzp'er ben je waarschijnlijk op zoek naar een goed en mogelijk gratis boekhoudprogramma voor je administratie. Een uitstekende optie is het boekhoudprogramma van e-boekhouden, dat je als beginnende ondernemer tot vijftien maanden kosteloos kunt gebruiken. Na deze periode betaal je een relatief laag bedrag om het boekhoudpakket te blijven gebruiken. Een alternatieve mogelijkheid is het gebruik van Excel als zzp'er.

Alle aanbieders van online boekhoudsoftware bieden een gratis proefperiode aan om vertrouwd te raken met de boekhoudsoftware. De meeste aanbieders hanteren een proefperiode van minimaal dertig dagen. Als zzp'er is het van belang om gebruik te maken van deze proefperiode om het meest geschikte boekhoudprogramma te vinden. Over het algemeen bieden de verschillende programma's dezelfde standaarddiensten aan om je boekhouding volledig te kunnen beheren.

Inhoudsopgave
Is het mogelijk om een gratis boekhoudprogramma te gebruiken als zzp'er?
Gratis boekhoudprogramma's die je kunt gebruiken:
Is het verstandig om gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma?
Ik heb geen boekhoudprogramma nodig
Wat kost een boekhoudprogramma?
Heb je een boekhouder nodig als kleine zzp'er?
Vergelijk hier de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers 

Is het mogelijk om een gratis boekhoudprogramma te gebruiken als zzp'er?

Als zzp'er kun je gebruikmaken van een gratis boekhoudprogramma, maar dit is over het algemeen niet aan te raden, omdat je dan geen toegang hebt tot verschillende belangrijke functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen opstellen van een winst- en verliesrekening en het niet kunnen opmaken van de jaarlijks verplichte balans. Daarnaast ontbreekt de mogelijkheid om een handige boekhoud app te gebruiken. Bovendien heb je bij een gratis boekhoudprogramma geen controle over de veiligheid van je gegevens. Erkende boekhoudprogramma aanbieders zijn verplicht strenge beveiligingsmaatregelen te nemen om je bedrijfsgegevens te beschermen, en ze maken dagelijks back-ups van de complete financiële administratie.

Gratis boekhoudprogramma's die je kunt gebruiken:

Is het verstandig om gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma?

Het is niet aan te raden om gebruik te maken van de hierboven genoemde gratis aanbieders van boekhoudsoftware. Als ondernemer ben je sterk afhankelijk van een goede en vooral veilige boekhouding. Met een gratis boekhoudprogramma loop je vroeg of laat tegen mogelijke problemen aan. Daarnaast zijn de aangeboden functionaliteiten over het algemeen zeer beperkt. Bovendien ontbreekt vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van een helpdesk voor boekhoudkundige of fiscale vragen. Zelfs als kleine zzp'er is het veel verstandiger om te kiezen voor een professioneel programma.

Ik heb geen boekhoudprogramma nodig

Alle zzp'ers hebben te maken met een relatief eenvoudige boekhouding. Zzp'ers met een eenmanszaak mogen namelijk enkelvoudig boekhouden toepassen, wat de meest eenvoudige vorm van boekhouden is. Dit betekent echter niet dat het niet uiterst belangrijk is om de boekhouding professioneel bij te houden. Gratis boekhoudsoftware biedt vaak niet de benodigde functionaliteiten voor een professionele aanpak. Met behulp van online boekhouden kun je bijvoorbeeld geautomatiseerd de btw-aangifte berekenen en klaarzetten voor de belastingdienst, maar dit is alleen mogelijk met goedgekeurde boekhoudprogramma's.

Wat kost een boekhoudprogramma?

Het gebruik van een online boekhoudprogramma is al mogelijk vanaf 7 euro per maand, exclusief btw. De meeste aanbieders hebben een starterspakket waarmee je als zzp'er de volledige boekhouding kunt bijhouden. Als je voor je bedrijf behoefte hebt aan extra diensten en mogelijkheden, zul je meer moeten betalen. In dat geval kunnen de kosten oplopen tot wel 100 euro per maand. Als zzp'er heb je deze aanvullende opties meestal niet nodig, waardoor je op een relatief goedkope manier de complete financiële administratie kunt beheren.

Heb je een boekhouder nodig als kleine zzp'er?

Over het algemeen heb je als zzp'er geen boekhouder nodig wanneer je gebruikmaakt van een goed boekhoudprogramma dat speciaal is ontworpen voor zzp'ers. De verschillende functies zijn duidelijk en maken het boekhouden eenvoudig. Uiteraard heb je nog steeds de mogelijkheid om je boekhouder toegang te geven tot het programma.

Vergelijk hier de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers 

Mijnzzp.nl