Team Mijnzzp

Terras

Binnen de grote steden kiezen steeds meer jongeren ervoor om te werken als zzp-er binnen de horeca, zo blijkt uit een artikel van de NOS. De belangrijkste reden hiervoor is dat jongeren massaal aangeven dat ze hierdoor ongeveer het dubbele kunnen verdienen dan collega's die via een uitzendbureau werken. Een ander voordeel is dat jongeren geen inkomensbelasting hoeven te betalen tot 24.000 euro, waardoor het extra aantrekkelijk is om te werken als zzp-er. Het bruto loon van jongeren die werken als zzp-er kunnen ze dan ook meestal als netto loon zien omdat ze verder geen afdracht hebben. Steeds meer jongeren kiezen er dan ook voor om zich in te schrijven als zzp-er omdat ze dan een stuk meer overhouden.

Jongeren en studenten geven tevens aan dat ze op zoek zijn naar flexibel werk, waarbinnen ze zelf kunnen bepalen hoeveel en wanneer ze werken. Als we de berichtgeving mogen geloven zijn er inmiddels als ruim 25.000 jongeren die zich ingeschreven hebben als zzp-er wat een groot aantal is. Uit eerdere berichtgevingen blijkt ook dat andere horecamedewerkers massaal kiezen om te werken als zzp-er, zoals de bekende pizzabezorgers.

Vakbond FNV heeft zich wel kritisch uitgelaten over de recente ontwikkelingen binnen de horeca, omdat jongeren op deze manier geen vastigheid meer hebben en bijvoorbeeld ook geen pensioen opbouwen. De jongeren geven juist aan dat ze geen behoefte hebben aan vastigheid en dat ook het wel of niet opbouwen van een pensioen ze niet veel uitmaakt. Voor jongeren is het uurloon de bepalende factor als het aankomt op het werken binnen de horeca. Het niet opbouwen van pensioen is volgens de meeste jongeren geen probleem, omdat het tijdelijk werk betreft. Ook de werkgevers binnen de horeca geven massaal aan dat ze blij zijn met de flexibele oplossingen.

Mijnzzp.nl