Team Mijnzzp

Woning

Ben je zzp'er en van plan om een huis te kopen? Als je een hypotheek nodig hebt voor de financiering dan is dat niet altijd even gemakkelijk om te realiseren. De meeste banken hanteren specifieke voorwaarden voor ondernemers die een hypotheek willen afsluiten. Je moet bijvoorbeeld al drie jaar ondernemer zijn. Of minimaal een jaar ondernemer en daarvoor in loondienst zijn geweest. Om je inkomen aan te tonen, heb je jaarcijfers nodig en eventueel een inkomensverklaring. Je moet bij een huis kopen als zzp'er voor het afsluiten van een hypotheek dan ook meer gegevens aanleveren dan iemand in loondienst.

Inhoudsopgave
Jaarcijfers en inkomensverklaring
Kosten bij huis kopen als zzp'er
Eigen vermogen inbrengen

Jaarcijfers en inkomensverklaring

Jaarcijfers over de laatste drie inkomensjaren vormen het uitgangspunt om de hoogte van de maximale hypotheek te berekenen. Indien van toepassing kan de bank ook nog om een prognose vragen. Een inkomensverklaring is te zien als een verklaring, waarin een toetsinkomen is opgenomen. Deze verklaring is bijvoorbeeld nodig als je nog geen drie jaar zzp'er bent en een huis wilt kopen en hypotheek gaat afsluiten.

Kosten bij huis kopen als zzp'er

Bij het kopen van een huis als zzp'er heb je ook te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld met de kosten voor het afsluiten van een hypotheek, maar ook met overdrachtsbelasting en notariskosten. Heb je een makelaar ingeschakeld dan betaal je daar uiteraard ook een vergoeding voor. Verder zijn er taxatiekosten om rekening mee te houden, want je moet het huis laten taxeren om een hypotheek af te sluiten. Mocht de koopsom van de woning beneden 405.000 euro (2023) uitkomen dan bestaat de optie om voor een NHG hypotheek te kiezen.

Eigen vermogen inbrengen

Bij het kopen van een huis als zzp'er is het net als bij anderen niet mogelijk om de kosten koper te financieren. Wat dat betreft, is het belangrijk om een deel eigen vermogen in te brengen. Wil je de kosten van een verbouwing meefinancieren dan behoort dat wel tot de mogelijkheden. Dit is echter wel afhankelijk van de meerwaarde die er na de verbouwing ontstaat. Door een hoger bedrag aan eigen vermogen in te brengen, heb je het voordeel dat je lagere maandlasten krijgt.

Mijnzzp.nl