Team Mijnzzp

Bouwlocatie

Dit is de vraag die de Sociaal Economische Raad (SER) nu aan het het onderzoeken is. Er doen steeds verschillende aantallen de ronde. In het het ene artikel lees je dat het er ongeveer een miljoen zijn en ergens anders zijn het er weer 7000.000. Vandaar dat dit nu eens echt goed onderzocht wordt door de SER. De belangrijkste definitie van het zzp-er zijn is dat er alleen diensten worden aangeboden door de zzp-er. Dus wanneer u een kantoor heeft of goederen verkoopt telt u al niet meer als zzp-er. Anders zouden boeren op een boerderij die alleen werken ook als zzp-er aangemerkt moeten worden.

De SER doet onderzoek naar het aantal zzp-ers om te kijken of de overheid toch iets moet regelen voor deze groep. Veel zzp-ers verzekeren zich slecht en worden niet door iedereen als echte ondernemer gezien. Momenteel zijn er nogal wat zzp-ers die thuis zitten door de slechte tijd. Deze mensen vallen dus buiten alle statistieken van werkeloosheid cijfers van de overheid.

Aantal ZZP-ers

Volgens de SER zijn er momenteel maximaal 632.000 zzp-ers aan het werk in Nederland. Dit is aanzienlijk lager dan op diverse websites gemeld wordt. In 1997 waren er in Nederland ongeveer 70.000 tot 100.000 zzp-ers. Dit is een groei naar nu van honderden procenten en een stijging van 25 procent per jaar. We mogen dus wel concluderen wat we van een echte groeimarkt spreken.

Waarom beginnen zo veel mensen toch als zzp-er te werken? Een van de belangrijkste oorzaken in de bouw is volgens ons dat werkgevers geen zin meer hebben in vaste aanstellingen. Vanuit de overheid krijgen werkgevers steeds meer te maken met verantwoordelijkheden en regeltjes waar ze aan moeten voldoen. Wanneer u in de bouw werkt bent u voor een werkgever met 40 jaar al een risico. Ze willen u wel hebben maar dan wel als zelfstandige en willen van de zzp-er af kunnen wanneer er minder werk is en dan niet naar de rechter hoeven met een dure ontslagvergoeding.

Naar verhouding is een vaste aanstelling nog steeds populair. De tijd zal echter leren of de groei van zzp-ers nog te stoppen is. Wij hebben al eerder aangegeven dat loondienst over 20 jaar wel eens afgelopen kan zijn. Natuurlijk blijven er ook mensen in loondienst werken. Wij denken dat er steeds meer virtuele bedrijven zullen ontstaan.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is het woord van de toekomst op de arbeidsgebied. Grote aannemers hebben nu vaak een paar mensen in vaste dienst voor de zekerheid die het bedrijf nodig heeft. Wanneer er meer mensen nodig zijn worden die ingehuurd. Er is in Nederland nog steeds geen goede invulling voor de aannemers die zzp-ers nodig hebben. Wanneer een aannemer vijf timmerlieden nodig heeft moet hij vaak iedere zzp-er onderling bellen en kijken wat hun uurtarief is en wanneer ze kunnen. Deze aannemer krijgt dan vijf mensen op het werk die niet op elkaar ingespeeld zijn.

Virtueel bedrijf

Wij proberen op onze website de mogelijkheid te bieden om virtuele bedrijven te starten (bozzNo's). Op onze website kunt u met uw bedrijf individueel een profiel aanmaken. Maar u kunt ook met meerdere leden samen een apart profiel starten: een bozzNo. U stapt bijvoorbeeld met vijf timmerlieden in een bozzNo. Zo laat u aan een opdrachtgever zien dat u samen met andere een groep bent die vaker samenwerkt. Zo hoeft de opdrachtgever niet onnodig veel mensen te bellen om de zzp-ers op de bouw te krijgen. Via onze website stuurt hij met een druk op de knop de vraag aan vijf mensen of ze voor hem willen komen werken.

Mijnzzp.nl