Team Mijnzzp

Gebruikerservaring Google SEO

Google brengt periodiek verandering aan in de waardering voor websites. Een daarvan is Core Web Vitals, waarmee de gebruikerservaring voor SEO hoog op het lijstje komt te staan. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je website ineens een stuk lager in de ranking van de zoekmachine komt te staan. Zorg dus dat je website voldoet aan de belangrijke punten van Core Web Vitals. Als het om de gebruikerservaring gaat dan is de paginasnelheid van belang net als de gebruikersinteractie. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer belangrijke punten die de uiteindelijke score van je website bepalen.

Inhoudsopgave
Pagina-element laden
Resultaat van interactie
Stabiliteit van een pagina

Pagina-element laden

Het grootste element van een websitepagina vormt een van de belangrijke punten. Het gaat hierbij om de Largest Contentful Paint ofwel LCP en meer specifiek om de tijd die er voor het laden nodig is. De schermgrootte bepaalt daarbij onder meer welk element het grootste is. Het is erg belangrijk om de laadtijd van je webpagina's zo kort mogelijk te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door het verkleinen van alle afbeeldingen.

Resultaat van interactie

Ook de tijd die een bezoeker moet wachten om van een interactie het resultaat te zien, speelt een rol bij Core Web Vitals. Het gaat hierbij om First Input Delay ofwel FID. Als een bezoeker op je website komt en via een link een andere webpagina wil bezoeken, kost dat tijd. Het is belangrijk om deze tijd zoveel mogelijk te beperken om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te bieden. Een simpel voorbeeld is het invullen van je mailadres en de wachttijd op de bevestiging daarvan.

Stabiliteit van een pagina

De stabiliteit van een pagina is eveneens nog van belang. Cumulative Layout Shift ofwel CLS voorziet in de stabiliteit van een pagina gedurende het laden en het gebruik. In dat kader spreekt men ook wel van visuele stabiliteit. Bijvoorbeeld als er elementen verschuiven op de webpagina komt er een hogere score uit.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de score zo laag mogelijk is en op nul uitkomt, want in dat geval is de stabiliteit van de webpagina optimaal te noemen. Mocht je zelf geen verstand hebben van technische optimalisatie van je website dan is het handig om een specialist in te schakelen om de pagina score van Core Web Vitals te optimaliseren voor SEO.

Lees ook: Veelgestelde vragen toevoegen op je website

Mijnzzp.nl