Team Mijnzzp

Ondernemer

Er zijn de afgelopen maanden meer ondernemers gestopt met het eigen bedrijf in vergelijking met een jaar eerder. Dit meldt Nu.nl die daarvoor gebruikmaakt van de cijfers van de Kamer van Koophandel. In de maand januari en februari is het aantal stoppende ondernemers 22% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Er zijn in totaal 33.317 bedrijven die er voor maart de brui aan hebben gegeven. Een groot deel van deze ondernemers kiest ervoor om het zelfstandige bestaan op te geven en aan de slag te gaan in loondienst.

Inhoudsopgave
Waarom stoppen met het bedrijf?
Krappe arbeidsmarkt en corona schulden
In allerlei branches

Waarom stoppen met het bedrijf?

Er zijn verschillende redenen om het ondernemerschap op te geven en in loondienst te gaan. Een belangrijke reden daarvoor is de toenemende regeldruk, maar ook schulden die overgebleven zijn uit de coronatijd vormen een reden. Daarnaast is er uiteraard sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat er volop vraag is naar personeel en dat er eisen gesteld kunnen worden aan de arbeidsvoorwaarden.

Krappe arbeidsmarkt en corona schulden

Bedrijven in allerlei branches hebben met een tekort aan personeel te maken. Het is voor ondernemers die twijfelen over het voort willen zetten van het eigen bedrijf dan ook een perfecte tijd om in loondienst te gaan werken. Het terugbetalen van de schulden uit het coronatijdperk vormt voor een aantal ondernemers een probleem. Het is niet voor niets dat meer dan zeventigduizend ondernemers een verzoek tot uitstel van betaling hebben ingediend.

In allerlei branches

Er is niet slechts één branche, waarin bedrijven er de brui aangeven. Het aantal stoppers is verspreid over allerlei verschillende sectoren. Er stoppen bijvoorbeeld ondernemers die in de bouw werkzaam zijn, maar ook in de groothandel en in de detailhandel. Daarnaast is er een groot aantal ondernemers met een bedrijf in de media en ICT dat gestopt is. Dit geldt eveneens voor bedrijven die zakelijke diensten leveren en zzp'ers die in de gezondheidszorg werken. In de detailhandel hebben winkelaars gedurende de coronaperiode al met problemen te maken gekregen. Daar komt ook nog eens een kostenstijging bij, wat aanleiding geeft om nu met het bedrijf te stoppen. Er zijn dus ondernemers die stoppen om allerlei redenen, maar aan de andere kant zijn er ook veel mensen die vanuit loondienst juist nu een onderneming starten. Het totale aantal zzp'ers komt nog altijd boven de 1,2 miljoen uit.

Mijnzzp.nl