Team Mijnzzp

Bouwcontainers

De bouwsector krijgt nog een paar zware jaren voor de boeg. Bij aannemers staat het water tot aan de lippen. Een van de grootste motors van onze economie hapert en niet een klein beetje ook. De bouwwereld krijgt de ene klap na de andere. Hadden we eerst de financiële crisis, toen de recessie en ook nog een lange vorstperiode. Volgens Henk Poelhuis van Aannemers federatie Nederland zal het hem niet verbazen wanneer het aantal bedrijven dat failliet zal gaan fors zal gaan stijgen.

Door de regering is de laatste maanden een hele hoop steun toegezegd. Echter merken de bouwers van Nederland er nog niks van. Er zijn op dit moment Aannemers die tot wel 25 procent onder de kostprijs opdrachten aannemen om maar aan het werk te blijven. Dit is een onhoudbare positie voor veel bedrijven. Kleinere bedrijven kunnen hier vaak niet in meegaan, hun buffer is gewoon te klein voor dit soort maatregelen. Dit is echt een strijd aan het worden van “wie is de sterkste”.

Dat er een grote strijd aan de gang is mag duidelijk zijn. Momenteel zijn er zelfs zzp-ers die zich voor 14 of 15 euro verhuren aan aannemers. Dit soort praktijken is voor niemand goed. Voor dit soort bedragen kan niemand overleven, ook de zzp-er niet voor 14 of 15 euro.

Een van de nare gevolgen voor de bouwers is dat er op het moment bijna geen projecten van de grond komen en er ook door heel het land projecten stil zijn komen te liggen. Wanneer het straks weer wat beter gaat zullen de projecten niet zo maar kunnen starten. Deze nieuwe projecten hebben ook een aanloop tijd. Dit kan niet anders betekenen dat er ergens een gat komt te liggen ook in de tijd wanneer banken wel tegen normale rentes geld willen lenen voor projecten.

Mijnzzp.nl