Team Mijnzzp

AI Robot

Je hebt de afgelopen tijd vast wel eens gehoord van ChatGPT of misschien ben je er al mee aan de slag gegaan. ChatGPT is een chatbot die ontwikkeld is als taalmodel en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een complete tekst te genereren aan de hand van een vraag. Dit lijkt efficiënt en praktisch als je een website beheert, waaraan steeds nieuwe content wordt toegevoegd. Als je gebruikmaakt van ChatGPT om teksten te produceren, is het wel belangrijk om te weten wat de beperkingen en risico’s voor SEO zijn.

Geen volledige vervanging voor content

ChatGPT biedt vele mogelijkheden voor de productie van content, maar het taalmodel is niet te zien als een volledige optie om content te vervangen. Het AI-systeem heeft zich namelijk ontwikkeld aan de hand van ontvangen input. Het systeem geeft daarbij antwoord op vragen over allerlei thema’s, waarbij het resultaat dus afhankelijk is van de verkregen input. ChatGPT is getraind om antwoord te geven, maar er zijn ook thema’s en specifieke onderwerpen waar het systeem geen of onvoldoende input voor heeft gekregen. Dit is dan ook te zien als een beperking en zeker met betrekking tot SEO.

Fouten in content

Je kan een website volledig vullen met content die via ChatGPT is verkregen, maar het is nog maar de vraag of je daarmee SEO-doeleinden dient. Het programma kan namelijk ook onzorgvuldig zijn, waardoor een tekst dus niet helemaal perfect is. Het laatste wat je wilt, is dat er fouten in de content voorkomen, want dit betekent dat er mogelijk sprake is van onjuiste informatie. Het is bovendien belangrijk om voor bezoekers te schrijven, want daar stelt Google eisen aan. Indien een zoekmachine een tekst detecteert die op basis van AI is geschreven dan heeft dat mogelijk gevolgen voor je ranking.

ChatGPT gebruiken voor SEO

Wil je wel gebruikmaken van ChatGPT dan kan je een gegenereerde tekst als basis gebruiken en deze op een natuurlijke manier vormgeven. Het systeem is ook te gebruiken om zoekwoordenonderzoek uit te voeren, net als om de zoekintentie van specifieke zoekwoorden vast te stellen. ChatGPT is wat dat betreft ideaal om te gebruiken ter inspiratie en als aanvulling betreffende SEO-doeleinden.

Mijnzzp.nl