Team Mijnzzp

Belastingvrij schenken

Wil je als ondernemer je succes niet alleen voor jezelf houden? Er zijn verschillende manieren om als ondernemer belastingvrij een schenking te doen. Dit is een zakelijke gift waarvoor geen tegenprestatie is vereist. Je kan bijvoorbeeld een belastingvrije schenking doen aan een goed doel in de vorm van een donatie. Het is echter niet zo dat alle zakelijke schenkingen belastingvrij en aftrekbaar van de winst zijn. Daarom is het goed te weten welke schenkingen als ondernemer belastingvrij zijn.

Schenking met zakelijk karakter

Een schenking met een zakelijk karakter is te zien als zakelijke kosten en je mag het bedrag als je aan de voorwaarden voldoet dan ook aftrekken van je winst. Denk maar aan het sponsoren van een voetbaltoernooi of aan het doneren van een geldbedrag aan een culturele instelling. Dit soort donaties zijn te zien als een zakelijke gift. Indien er sprake is van een zakelijk belang mag je de zakelijke gift aftrekken van de winst. Bijvoorbeeld als je producten met jouw logo beschikbaar stelt aan een sportvereniging, zoals bidons of sporttassen.

Gift aan ANBI

Schenk je als ondernemer een bedrag aan een instelling die onder de noemer van ANBI valt? In dat geval is het mogelijk om de giften voor aftrek op de inkomstenbelasting in aanmerking te laten komen. Het is altijd aan te raden om vooraf even te checken of de instelling inderdaad een ANBI is. De afkorting staat hierbij voor Algemeen Nut Beogende Instelling. De belastingdienst heeft een tool beschikbaar om de controle uit te voeren. Zo weet je zeker dat je gift voor aftrek in aanmerking komt. Overigens zijn periodieke giften aan verenigingen eveneens aftrekbaar als de betreffende vereniging aan een aantal voorwaarden voldoet. De periodieke gift dient wel in een overeenkomst vastgelegd te worden en er mag geen tegenprestatie tegenover staan. Dit betekent dat je niets terugkrijgt in ruil voor je gift.

Overige voorwaarden

Om voor aftrek van een gift aan een ANBI in aanmerking te komen, dient de schenking een vrijwillig karakter te hebben. Er dient dan ook geen tegenprestatie tegenover te staan. Verder is er schriftelijk bewijs nodig dat je een schenking hebt gedaan.

Mijnzzp.nl