Team Mijnzzp

Reclamebord winkel

De Belastingdienst heeft moeite met de online economie, blijkt uit een WOB-verzoek dat de NOS gedaan heeft. Uit het WOB-verzoek blijkt dat de Belastingdienst grote moeite heeft om te bepalen of iemand hobbymatig actief is of juist bedrijfsmatige. Door de opkomst van diverse platforms is het voor de Belastingdienst steeds moeilijker geworden om te bepalen of iemand als ondernemer aangemerkt dient te worden of niet. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je huis online te verhuren, of denk aan vloggers die geld verdienen met advertenties of aan het promoten van artikelen in hun vlogs. Ook Marktplaats handelaren kunnen soms aangemerkt worden als ondernemer.

De Belastingdienst spreekt dan ook over een grijs gebied dat veel onduidelijkheden bevat, zoals wanneer ben je precies ondernemer of juist niet. Wanneer iemand aangemerkt wordt als ondernemer zijn er andere belastingtarieven van toepassing dan wanneer je hobbymatig actief bent. Ook blijkt uit het WOB-verzoek dat de online handel toeneemt, omdat de mogelijkheid om handel te voeren laagdrempeliger is geworden met de opkomst van diverse platforms.

Een ander probleem voor de Belastingdienst is dat de handhaving lang niet in alle gevallen rendabel is, omdat de verschuldigde belasting in de meeste gevallen niet groot is. Toch is de Belastingdienst bang dat ze veel inkomsten mislopen omdat er steeds meer online handelaren zijn. De Belastingdienst wil actiever en beter gaan handhaven en denkt bijvoorbeeld aan het samenwerken met verhuurplatforms.

Mijnzzp.nl