Team Mijnzzp

Arbeidsbeperking

Heb je een arbeidsbeperking en wil je een eigen bedrijf beginnen? Je kan in dat geval mogelijk voor een starterskrediet en andere regelingen in aanmerking komen. Je kan bij het starten van een bedrijf met een arbeidsbeperking van het UWV hulp krijgen. Bijvoorbeeld als je een uitkering ingevolge WAO, WIA, Wajong, Ziektewet of WAZ ontvangt.

Bedrijf starten met arbeidsbeperking: starterskrediet

Wil je in aanmerking komen voor een starterskrediet om met een arbeidsbeperking je eigen bedrijf te starten? Je dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je een bedrijfsplan hebt. Het starterskrediet is bij het UWV aan te vragen en betreft een lening. Overigens is het als je een uitkering hebt wel belangrijk om eerst je plannen voor het starten van een eigen bedrijf met een arbeidsdeskundige te bespreken. Daarna beslis je of je van start wilt gaan als ondernemer en kijk je van welke financiële mogelijkheden je nog meer gebruik kan maken.

Voorbereidingskrediet

Naast de mogelijkheid om een starterskrediet aan te vragen, is er eveneens een optie voor het aanvragen van een voorbereidingskrediet. Dit krediet is bedoeld om je op weg te helpen en de start van je bedrijf voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de kosten om klanten te werven of om deel te nemen aan bijeenkomsten met een beroepsmatig karakter. Je krijgt het krediet pas nadat je de kosten gedeclareerd hebt. Mocht je het voorbereidingskrediet hebben ontvangen, maar wordt de aanvraag voor een starterskrediet afgewezen? In dit geval hoef je de lening van het voorbereidingskrediet niet terug te betalen.

Vergoedingen en andere regelingen

Mocht je met een arbeidsbeperking voor het starten van een bedrijf hulpmiddelen nodig hebben dan zijn daar vergoedingen voor beschikbaar. Bijvoorbeeld als je een aangepaste bureaustoel nodig hebt of als er in je auto aanpassingen moeten komen. Verder is het goed om te weten dat als je een bedrijf start met een arbeidsbeperking je mogelijk op je inkomen een aanvulling kan krijgen. Deze aanvulling is gedurende de eerste vier ondernemersjaren beschikbaar. Je dient dan wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals minder verdienen met je bedrijf dan wat je volgens de UWV kan verdienen. Bovendien moet je voor deze inkomenssuppletie een WAO-uitkering of WAZ-uitkering ontvangen.

Mijnzzp.nl