Team Mijnzzp

Zzp inhuren

Heb je het druk met je bedrijf en zelfs zo druk dat je niet meer alles zelf kan doen? Er zijn verschillende mogelijk om als zzp een andere zzp'er in te huren. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld geen personeel in dienst hoeft te nemen. Het is in veel branches heel gebruikelijk om de keuze voor een zzp inhuren te maken als je zelfstandig ondernemer bent. Bijvoorbeeld in de bouwsector, zoals zzp schilders en zzp stukadoors een beroep doen op collega-ondernemers. Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf als ondernemer een zzp'er in te huren, zoals onder meer rechtstreeks of via een payrollbedrijf.

Mogelijkheden zzp'er inhuren als ondernemer

Wil je als zzp een andere zzp inhuren dan bepaal je vooraf wat de beste optie is. Je kan bijvoorbeeld rechtstreeks een andere zzp inhuren. In dit geval is er geen sprake van tussenkomst van een derde. Het is dan aan te raden om een modelovereenkomst zzp op te stellen en te ondertekenen. De ingehuurde zzp'er stuurt de factuur dan aan jou. Een andere optie is het inhuren van een zzp'er via een uitzendbureau. Je betaalt dan de factuur aan het uitzendbureau en de ingehuurde ondernemer stuurt een factuur naar het uitzendbureau. Zo bestaat er nog een mogelijkheid en dat is een zzp'er inhuren via een payrollbedrijf. De zzp'er komt dan op de loonlijst van dit bedrijf te staan.

Leg afspraken vast

Het is altijd belangrijk om bij het inhuren van een zzp'er als ondernemer afspraken vast te leggen. Hoe goed je de ander misschien ook kent, je wilt niet dat er problemen ontstaan. Duidelijkheid voor beide partijen voorkomt dat er problemen of verkeerde verwachtingen ontstaan. Je kan een overeenkomst opstellen met daarin de belangrijkste punten. Bijvoorbeeld met betrekking tot het uurtarief en de betalingstermijn, maar ook ten aanzien van de aansprakelijkheid. Denk ook aan andere aspecten, zoals wat er gebeurt bij ziekte of met betrekking tot veilig werken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een veilige werkplek te bieden. Je kan voor het vastleggen van afspraken een zzp modelovereenkomst gebruiken, maar de afspraken zijn ook geldig als je deze via e-mail aan elkaar bevestigt.

Mijnzzp.nl