Team Mijnzzp

Woningen

Autoriteit Persoonsgegevens heeft een wetgevingsadvies doen uitgaan naar de staatssecretaris van EZK (Economische Zaken en Klimaat). Hierin is het advies opgenomen dat het beter is om woonadressen van zzp'ers in het Handelsregister af te schermen. Hierop zijn dan enkele uitzonderingen van toepassing, zoals de toegang tot woonadressen voor deurwaarders, notarissen en advocaten. Er zijn regelmatig klachten te horen onder zzp'ers dat iedereen toegang heeft tot het woonadres van de ondernemers. Het woonadres van zzp'ers staat namelijk geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het gaat dan vooral om ondernemers waarbij het woonadres gelijk is aan het vestigingsadres.

Inhoudsopgave
Identiteitsfraude en bedreiging
Doel van Handelsregister

Identiteitsfraude en bedreiging

Er zijn zzp'ers die te maken krijgen met identiteitsfraude, waarbij het Handelsregister voorziet in de persoonsgegevens. Zo komt het ook voor dat ondernemers met bedreigingen te maken krijgen of gestalkt worden. Bovendien is het voor meerdere beroepsgroepen die ondernemen vanuit een eenmanszaak niet wenselijk dat de adresgegevens openbaar zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld onder meer aan journalisten die kritische artikelen schrijven. Deze beroepsgroep krijgt steeds vaker met geweld en bedreigingen te maken. Een ander voorbeeld is een zzp'er die in de geestelijke hulpverlening werkzaam is. Deze ondernemers houden hun woonadres liever ook voor zichzelf om te voorkomen dat er ineens een cliënt voor de deur staat.

Doel van Handelsregister

Het doel van het Handelsregister van de KvK is om rechtszekerheid te bieden. Daarbij krijgt iedereen de mogelijkheden om na te gaan of de persoon waarmee zaken wordt gedaan daartoe volgens het bedrijf wel bevoegd is. Bij zzp'ers is dit echter geheel niet aan de orde, want deze ondernemers zijn het bedrijf in persoon. Het is ook nog zo dat er verplichtingen zijn voor bedrijven om het adres op de factuur neer te zetten.

Zakelijke relaties beschikken doorgaans over het adres en daarvoor is het dan niet nodig om het adres te controleren in het Handelsregister. De noodzaak voor de registratie van het woonadres van een zzp'er ontbreekt volgens Autoriteit Persoonsgegevens dan ook. Het voorstel luidt dan ook om een wijziging door te voeren en de adressen niet standaard op openbaar te zetten via het Handelsregister.

Zelf de boekhouding doenWil je binnenkort als zzp'er starten?

Het is dan belangrijk om de financiële administratie goed bij te houden.

Dit kun je tegenwoordig eenvoudig doen door middel van online boekhouden.

Mijnzzp.nl